Австрийски депутат в ЕП е заплашен от 10 години затвор

  • 26 ноември 2012 12:08

  • 978
  • 0
Австрийски депутат в ЕП е заплашен от 10 години затвор
©

Австрийският политик Ернст Щрасер се изправя днес пред съда по дело, което подкопа доверието в европейските и австрийските институции, предаде Ройтерс.

Бившият вътрешен министър на Австрия и европейски депутат може да получи 10 години затвор, ако бъде признат за виновен, след като беше хванат със скрита камера да предлага да прокара поправки в европейски закони срещу 100 000 евро. Петдесет и шест годишният Щрасер беше разобличен миналата година от журналисти от британския вестник "Сънди таймс", представили се за лобисти. Той подаде оставка, заявявайки, че иска да предпази своята консервативна Австрийска народна партия, но отрече извършвал престъпление. "Разбира се, че съм лобист", казва той на журналистите в тайно заснет видеозапис. "Това е чудесна възможност да се запозная с всички хора, да си имам собствена мрежа и да използвам тази мрежа за моите компании. Това е много добро съчетание".Щрасер е един неколцината някога могъщи австрийски политици, които се разделиха с постовете си заради неотдавнашни корупционни скандали. След като гръмна скандалът, той заяви в интервю, че се срещнал с мнимите лобисти, защото смятал, че са агенти на тайни служби и искал да ги проследи.

Съдебният процес във Виена започва в момент, когато европейските политици се борят да запазят вярата в следвоенните идеали за европейска интеграция и срещу крайния национализъм, да запазят духа, довел до създаването на Европейския съюз преди 60 години. "Повечето европейски парламентаристи са мързеливи като мен", каза Щрасер пред журналистите от "Сънди таймс".

При тайната операция на "Сънди таймс" бяха хванати и трима други евродепутати - румънецът Адриан Северин, словенецът Зоран Талер и испанецът Пабло Салба Бидегаин. Талер подаде оставка след скандала, но другите двама все още са в европарламента.

Последвайте канала на

БТА
978 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини