Мъж подпали синагога във Франция, полицията го застреля

  • 17 май 2024 10:31

  • 561
  • 3
Мъж подпали синагога във Франция, полицията го застреля
© Novini.bg/Canva

Френската полиция уби въоръжен мъж, който е искал да подпали синагога в северозападния град Руан. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Франция.

Мъжът е бил въоръжен с нож. Застрелян е при опит да се приближи към полицаите, пише Би Би Си, цитирано от 24 часа.

Кметът на Руан Никола Майер-Росиньол заяви, че нападението срещу синагогата не е засегнало само еврейската общност, а целия град. Инцидентът се разиграва в 06:45 ч. местно време в петък.

Полицията е извикана, след като от синагогата е бил забелязан издигащ се дим. Когато пристигнали на мястото, един от полицаите застрелял мъжа, който бил въоръжен с нож и железен прът.

Кметът заяви, че пожарникарите са на място и работят, за да овладеят пожара в синагогата. Той добави, че освен въоръжения мъж няма други жертви. Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин похвали полицията „за нейната отзивчивост и смелост".

Франция, както и останалата част от Западна Европа, е свидетел на рязко нарастване на антисемитизма, след като "Хамас" нападна Израел през октомври миналата година, което доведе до настоящата война в Газа.

Хвърлиха коктейл "Молотов" по историческа синагога във Варшава

По-рано тази седмица мемориалът в Париж, който почита 3900 мъже и жени, помогнали за спасяването на евреите по време на нацистката окупация на Франция през Втората световна война, беше изцапан с червени ръце.

Президентът Еманюел Макрон заяви, че оскверняването на стената подкопава паметта на героите на Франция и на нейните жертви на Холокоста.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
561 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 06:02

3
❤️ Г­о­р­­­е­­­щ­и­­ ­­­м­­­о­­­м­­и­­ч­е­­т­­а­­ ­­­в­­и­­ ­­о­­­ч­­­а­­к­­в­­­а­­т ­­-­­ X­1­­8­­­.­­F­U­­N
църква

2024.05.17 | 10:36

1
църква може, синагога не може

2024.05.17 | 12:01

2
Умишлено подпалена църква няма!

Добави коментар

Водещи новини