Виктория дебне през новата година

  • 24 ноември 2012 07:05

  • 3925
  • 3
Виктория дебне през новата година
©

Нов щам на грипа, наречен Виктория, ще ни удари през януари. Заедно с него ще върлуват и вече познатите ни Калифорния и Уисконсин. Това съобщи д-р Моника Троянчева от дирекция „Контрол на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция-Пловдив, цитирана от "Монитор".

Все още не е късно за противогрипни ваксини, при бум на заразите хората да не излизат без маски от вкъщи, посъветва още д-р Троянчева.

Характерно за новия щам е, че е много по-силно заразен от останалите, поваля на легло за броени часове и протича изключително тежко, предупредиха и експерти от департамента по вирусология на Световната здравна организация. Очаква се от него да се разболеят много хора, тъй като щамът е нов и у тях няма остатъчна имунна защита от минало преболедуване на заразата, разясни националният консултант по вирусология проф. Мира Кожухарова. По думите й, настъпващата инфекция може да доведе до усложнения, ако не се лекува навреме и адекватно.

Освен това Виктория удря най-вече децата до 10-12 години и възрастните над 65. Заразата води до тежки пневмонии, които могат да причинят смърт, да ударят в бъбреците или в сърцето, в случай, че погрешно се цери като настинка, а не като инфлуенца.

Симптомите на Виктория са като на острите вирусни инфекции – болки в гърлото, висока температура, отпадналост и болки в ставите и мускулите. Затова той ще бъде по-трудноразличим, предупредиха още вирусолозите. Те препоръчват при появата на такава остра симптоматика, джипитата да не се бавят а да изпращат проби от секретите на пациента в Националната референтна лаборатория по грип и остри вирусни инфекции. Така би се предотвратило неадекватно и погрешно лечение.

Освен от Виктория, Калифорния и Уисконсин, у нас ще циркулира, макар и по-слабо, познатият ни пондемичен грип, популярен повече като свински. Националният консултант увери, че той ще е много по-слабо заразен, тъй като хората вече са си създали имунитет към него, защото не е нов.

Последвайте канала на

3925 3

Коментари 3

Добави коментар
123

2012.11.26 | 20:19

3
Тия вируси ги пускат вече по разписание.Добър бизнес направиха лакомите фармацефтични компании.

2012.11.26 | 20:19

2
ХОРА, ОСЪЗНАЙТЕ СЕ! СТИГА С ТИЯ ВАКСИНИ! ВСЯКА ВАКСИНА Е НАТЪПКАНА С КУП ТОКСИНИ И ДОВОЛНО КОЛИЧЕСТВО ОЛОВО, КОИТО СКАПВАТ ИМУННАТА ВИ СИСТЕМА И ОРГАНИЗМА КАТО ЦЯЛО! СПРЕТЕ ДА ВАКСИНИРАТЕ ДЕЦАТА СИ, ЗАЩОТО ГИ УБИВАТЕ!
---

2012.11.24 | 15:49

1
tapanarke spri da mi probutva6 maloumnata kyrvetina -protivna tapa iztrivalka a ti kolko sigrozen ne e istina -bustansko pedalsko pla6ilo otvrat

Добави коментар

Водещи новини