В София върлува грип

  • 12 ноември 2012 06:33

  • 1126
  • 1
В София върлува грип
©

Грипът подрани с цял месец. Вместо да ни покоси в края на ноември – началото на декември, той вече върлува в София, съобщиха общопрактикуващи лекари. Все още обаче не е ясно колко са заболелите от инфлуенцата, тъй като до момента не е изследвана нито една проба в Националната лаборатория по грип и остри вирусни инфекции.

Според лекарите става дума за грипен вирус, тъй като освен висока температура и остра хрема, хората били с болки в костите и мускулите и отпадали за броени часове. За 174 случая на софиянци с кашлица, температура и неразположение е съобщено в Районната здравна инспекция само за последните 6 дни. Миналата седмица те са били 144. Докторите смятат, че в поне половината от случаите става дума за грип. Към момента нямаме информация за изолиран щам, каза националната консултантка по вирусология проф. Мира Кожухарова, но допълни, че е напълно възможно той да е достигнал нашата страна. По думите й джипитата все още не изпращат проби от пациентите си в лабораторията, за да се знае кой точно е с грип и кой с остра респираторна инфекция.

Тази година у нас ще върлуват щамът „А-Калифорния”, известен още като свински грип, и новите „А-Виктория” и „В-Уисконсин”, каза още проф. Кожухарова и уточни, че те са включени в противогрипната ваксина. Според нея не е късно хората да се имунизират дори през януари, ако са здрави. При най-слаба настинка обаче инжекцията не създавала имунитет. Проучване на Националния център по здравни знания и анализи показа наскоро, че само 4% от българите вярват на ваксините срещу грип и си поставят такива.

Последвайте канала на

Novini.bg
1126 1

Коментари 1

Добави коментар
българин

2012.11.12 | 16:28

1
Piite rakiq qjte lyk parjoli i 4erveno vino --- mainata im na vaksinite

Добави коментар

Водещи новини