Караджова: Кметовете отговарят за боклука на общините си

  • 23 ноември 2012 12:54

  • 962
  • 1
Караджова: Кметовете отговарят за боклука на общините си
©

Проблемите и конфликтите около въпроса за отпадъците в България трябва да бъдат решени, не само заради заплахата от санкции от страна на ЕС, но и заради гражданите. Това заяви от парламентарната трибуна Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на от БСП. По думите й, проблемът не се корени в липсата на пари, защото средства за изграждането на регионални депа има.

Тя коментира критичното състояние, в което се намира Кюстендилският регион. Няколкото проекта, които са били подготвяни за изграждане на депа в областта, са неосъществени. В момента се работи по проект за изграждане на регионално депо за отпадъци на територията на община Дупница, който отново е натоварен с много големи скандали. Причината е, че изборът на терен е обвит в мистерия, избрано е село Джерман, което е натрапено на хората, уточни Манолова, и всичко се прави зад гърба на гражданите.

Министърът на околната среда и водите Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко отговори, че законодателството изисква кметовете на общини да отговарят за битовите отпадъци, образувани на тяхната територия. Ролята на поверената й институция е да помага със средства. МОСВ е одобрило и финансирало изграждане на депо за отпадъци в село Кочериново. През 2011 г. на базата на местно самоуправление това беше спряно. Максимално съдействаме за осъществяване на проекта. През 2008 година по погрешен начин е бил стартиран той, което е забавило неговото развитие, коментира Караджова.

Според Манолова, в Дупница скоро ще бъде необходим миротворец, който да се оправи със сложната ситуация по изграждането на депото за отпадъци, защото недоволството на гражданите нараства. Жители на региона са изготвили и подали подписка, с която искат да бъде отменено наложеното строителство. Аргументите на гражданите обаче не са взети предвид нито от местното управление, нито от институциите, каза депутатът от БСП. Манолова помоли министърът на околната среда и водите своевременно да се намеси в случая, да се анализират всички гледни точки и това депо да се изгради на най-правилния, а не на най-скъпия терен.

Караджова отговори, че проблемът се корени в нежеланието на кметовете да се разберат по въпроса, защото този регион е последният останал в България, в който не се работи по изграждането на подобно депо. Надявам се да се разберат, каза министърът.

Последвайте канала на

962 1

Коментари 1

Добави коментар
nemane

2012.11.23 | 19:54

1
Ако задавате въпроси за боклука,ще ви отговарят самите боклуците от ГЕРБ.

Добави коментар

Водещи новини