Правната комисия отхвърли ветото на президента върху Закона за адвокатурата

  • 25 септември 2024 18:03

  • 1905
  • 4
Правната комисия отхвърли ветото на президента върху Закона за адвокатурата
© Булфото (архив)

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси прие повторно законопроекта за промени в Закона за адвокатурата. Това стана с осем гласа в подкрепа, един "против" и пет въздържали се.

До гласуването се стигна, след като на 20 септември президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на върна за ново обсъждане в Народното събрание промени в Гражданския процесуален кодекс, направени чрез Преходните и заключителни разпоредби в Закона за изменения и допълнения на Закона за адвокатурата. Предстои ветото на президента да бъде разгледано в Пленарна зала.

Парламентът иззе от съда правомощието по определяне на възнагражденията на особените представители и ги възложи на местните адвокатски съвети, се посочва в мотивите към ветото. Според държавния глава това влиза в остро противоречие с правото на Европейския съюз (ЕС), което забранява сдружения на доставчиците на определени услуги да определят сами цените им.

Ние повторно ще гласуваме законопроекта в този вид, каза депутатът от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на Георги Георгиев, цитиран от БТА. По думите му в последните два дни има изявления, които имат за цел да дискредитират българската адвокатура. 

Президентът Радев наложи вето – видя проблем с промените за разноските за адвокат

Стою Стоев от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" (ПП-ДБ) заяви, че според неговата парламентарна група трябва да се преразгледат текстове от законопроекта.

Крум Зарков, секретар по правни въпроси към президента, заяви, че според ветото на държавния глава част от текстовете трябва да бъдат преразгледани, защото последиците биха били тежки за правораздаването и имиджа на България. Той отбеляза, че с някои разпоредби се нарушава правото на ЕС.

Според Валя Гигова, заместник-председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), само 1 % от делата в страната имат особени представители, но ищците искат особените представители на ответника да бъдат "калпави", което е големият интерес. По думите З със законопроекта не е нарушено правото на ЕС. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1905 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.09.25 | 21:09

4
НЯМА ДА ГЛАСУВАМ! ОЩЕ НЕ Е ДОШЛО ВРЕМЕТО ЗА ГЛАСУВАНЕ! КОГАТО РУСКИТЕ ВОЙСКИ ПРИСТИГНАТ В БЪЛГАРИЯ, МАСОВО ЩЕ ГЛАСУВАМЕ!

2024.09.25 | 19:23

3
Поредните простотии на мунчо.

2024.09.25 | 18:32

2
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> shout.to/maxpro

2024.09.25 | 18:09

1
комисията ще я отхвърли некой европейски съд, но никой от тия тюфлеци няма да е отговорен за това.

Добави коментар

Водещи новини