Благоевград предлага подслон за бездомните

  • 23 ноември 2012 07:56

  • 1341
  • 0
Благоевград предлага подслон за бездомните
©

Нов Център за временно настаняване на бездомни хора е изграден в Благоедвград.

Апартаментите, в които ще бъдат подслонени през зимата бездомни хора, са в жилищен блок в благоевградския квартал „Еленово". Сега хората, които се скитат по улиците и могат да се възползват от тази услуга, са само десет, в новия Център обаче ще могат да се приютят 20 души, предаде БНТ.

В къщата повече от 20 години се настаняват премръзналите бездомници от Благоевград. Други пък, останали без покрив, храна и работа, сами подават документи още през есента, за да има къде да изкарат зимните месеци. Преди да заживее в Центъра, Илия е нощувал на пейки в различни градове от региона. Често му се налагало да проси.

На мен ми е неудобно, тъй като все пак имам възпитание и като не съм ял 2-3 дни се налага да просим от магазините хляб и храна, разказва той.

Разказва, че е завършил селскостопански техникум във Велико Търново. Надява се по време на престоя си в Благоевград да намери работа, защото разбира от земеделска техника и може да кара трактор. Това е хубаво, че имам диплома и в даден момент този документ, ще ми послужи, каза Илия.

Хора без подслон, като Илия, се настаняват в общинския дом само за три месеца, но за тези, които са в тежко здравословно състояние, срокът може да бъде удължен с още три месеца. Новият център, който вече е ремонтиран, е с капацитет за 20 души, а нуждаещите се от покрив са в пъти повече.

В момента, в който човек се справи с проблема си, напуска услугата и съответно на негово място, ако има следващ, който има потребност, той заема това място, така че това е услугата с най-голямо текучество, разказа Мила Соколова, гл. експерт „Социална политика" - община Благоевград.

Очаква се новият център да заработи през януари.

Последвайте канала на

1341 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини