60 бездомници са подали молби да бъдат настанени в приют в Пловдив

  • 19 ноември 2012 08:24

  • 1335
  • 0
60 бездомници са подали молби да бъдат настанени в приют в Пловдив
©

Близо 60 бездомни са подали молби да бъдат настанени в новооткрития приют в Пловдив. Подслон там обаче могат да намерят не повече от десетина.

Сред първите дошли в приюта е 60-годишния Живко Котлов. Мъжът владее три езика, но заради семеен спор за имот се озовал на улицата, разказва БНТ. Преди да попадне в приюта Живко прекарал повече от четири години под открито небе. Вечер се подслонявал в недовършена кооперация. Там обаче му липсвали книгите и вестниците, от които сега се информира за случващото се по света.

Живко разказва, че е бил учител, 14 години е работил като преводач, имал е и собствена фирма за преводи.

В приюта той и останалите настанени се радват на топла храна, чисти легла и малка библиотека. Често излиза и на разходка.

Миналата зима без подслон в Пловдив са били повече от 140 души. Въпреки ограничения брой легла този сезон новооткритият приют ще е на разположение за хората, изпаднали в тежко положение.

През зимния период, надявам се тази зима да не е толкова тежка, но ние трябва да сме подготвени, могат дори и за една нощ да дойдат. Да пренощуват, да се стоплят, да се облекат, да се нахранят. Винаги ще има топла храна, каза Надя Танева, директор на Социално подпомагане - Пловдив.

Амбицията на социалните служби е да бъде открит голям приют в Пловдив. Сега се търси подходяща за целта сграда. Подкрепата от държавата и общината вече е осигурена, увериха от „Социално подпомагане".

Последвайте канала на

1335 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини