Разбиха група за телефонни измами в София

  • 22 ноември 2012 15:39

  • 623
  • 0
Разбиха група за телефонни измами в София
©

Служители на ГД “Национална полиция“ разкриха организирана престъпна група за телефонни измами на територията на София и Софийска област, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Полицейска операция за противодействие на телефонните измами е проведена вчера под ръководството на ГД ”Национална полиция” с участието на служители от ОДМВР – Велико Търново, ОДМВР – Пловдив и СДВР. Задържани са трима участници в престъпна група, извършвали измамите.

Двама от тях са открити в лек автомобил, спрян в района на с. Бяла черква, община Павликени. Е.Ф. на 32 години - Енгин е с регистрация в МВР по чл. 209 (измама), чл. 343в (управление на МПС без СУМПС) от НК, осъждан е за престъпления по чл. 346 и чл. 343в (управление на МПС с алкохол) от НК;

П.Н. на 31 години - Калчо е регистриран за престъпления по чл. 194 -195 (кражби), чл. 209 (измами), чл. 149 (блудство с малолетно лице) и чл. 343, ал. 1б (ПТП, причиняване на смърт по непредпазливост) от НК; осъждан за престъпления по чл. 195 (кражба) и чл. 343б, ал. 1 от НК.

По същото време в столицата е задържан 33-годишният Л.Л., който участва в групата в ролята на куриер. При проведените процесуални действия до момента са намерени и иззети множество мобилни телефони и SIM-карти, част от които са ползвани при извършване на измамите. Установено е, че групата е съпричастна към извършването на подобни измами и опити за измами в столицата и в страната, които са в процес на разследване. Само за последните седмици полицейските служители са предотвратили над 30 опита за измами на граждани, предимно възрастни хора.

Една от схемите, по която действали мошениците: звънят на случайно избрани телефонни номера, искат пари под предлог за пострадал близък при пътен инцидент, нуждаещ се спешно от пари за операция и поставяне на златен пирон, присвояват различни суми и/или златни накити.

Други измамни сценарии, които ползвали: съобщават за пътен инцидент, предизвикан от близък или роднина, при който е пострадал скитник и трябва да се плати на свидетели, които да заявят, че пострадалият сам се е хвърлил под автомобила; близък или роднина е получил инфаркт и са необходими пари за спешна операция, която ще направи „светило” в хирургията; близките да дадат сума, необходима за зареждане ваучер на внук или роднина, участвал в пътен инцидент, за да поддържа контакт с роднините и адвокатите си.

Образувано е досъдебно производство. Тримата задържани ще останат в ареста 24 часа. Работата по случая продължава.

Последвайте канала на

623 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини