Уникална терапия с кучета показват в Пловдив

  • 16 ноември 2012 18:57

  • 1105
  • 0
Уникална терапия с кучета показват в Пловдив
©

Уникална за България канис терапия ще бъде представена на четвъртия Национален дискусионен форум „С любов към детето", който се провежда в Пловдив, съобщи "Дарик радио".

Тя е насочена предимно към деца със специални образователни потребности, но също и за такива с поведенчески проблеми, обясни психологът Радка Цонкова - организатор на събитието. Тя допълни, че канис терапията вече има своите първи последователи в града в детски терапевтичен център „Слънчице". Методът засилва ефикасността на развитието на личността, обучението и рехабилитацията. При него като мотиватор се явява специално избрано и обучено куче, което е под контрола на квалифициран канис терапевт.

На форума ще бъдат представени различни методи и практики за работа с деца и те са насочени както към съответните специалисти, така и към родителите. Идеята е тези важни събития да се случват не само в София, за да могат и хората от по-отдалечени и малки населени места да почерпят опит и знания, обясни Цонкова. По думите й, форумът е насочен към всички деца, не само към тези с проблеми.

„С любов към детето" се организира за трета поредна година, като този път на фокус са актуалната напоследък психодрама, хипотерапията, аутистичните деца, работата с деца със специални образователни потребности и такива в институции, фотодрама. Предвиден е и дискусионен клуб, в който родителите ще имат възможност да разговарят със специалисти за своите деца.

С всяка изминала година форумът се радва на все по-голям интерес. До момента заявки за участие са подали над 300 души. Темата е „Интерактивни подходи за работа с деца - как детето ни разбира, как ние разбираме детето". Събитието ще се проведе на 17 ноември в Конгресния център на Пловдивския панаир. Входът е свободен.

В задачите на канис-терапията влиза комплексно въздействие върху организма на детето с упор на неговите функции, насочени към стимулация на умственото му и физическото развитие, корекция на вече налични отклонения (отклонения в двигателна моторика и фина моторика, поведение, говор, емоционално-волева сфера, общуване и т.н.). Включена е психотерапевтична работа със семействата, възпитаващи деца с особености на развитието.

Канис терапия се занимава както с общи педагогични, така и индивидуални корекционни задачи, в зависимост от потребностите на всяко дете.

Последвайте канала на

1105 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини