Село възкръсва

  • 15 ноември 2012 16:02

  • 1820
  • 2
Село възкръсва
©

Мъртво село, заличено преди половин век, ще възкръсне отново на географската карта.

Поморийското селце Доброван е било ликвидирано през далечната 1963 година. Тогава от населеното място, скрито в Източна Стара планина, се изселил и последният му жител. Хората тръгнали към големите градове, за да търсят препитание в огромните заводи и фабрики.

Близо 50 години човешки крак не е стъпвал в някогашното селце Доброван, а старите къщи са изцяло разрушени. Наследници на някогашните жители обаче са решили да се завърнат към корените си и да възродят отново селцето. Те вече са внесли предложение в община Поморие, под което са се подписали 71 души Доброван да бъде възстановен, пише "Стандарт". Местните жители смятат да развиват там екотуризъм, тъй като мястото е изключително живописно.

От хълмотете край Доброван се разкрива неповторима гледка към целия Бургаски залив чак до Царево. Наблизо има и уникален природен феномен, известен като Добровански гъби. Той представлява три скални образувания с форма на гигантски гъби, подредени в редица на разстояние от десет метра една от друга.

Поморийският кмет Иван Алексиев вече е прегърнал идеята и е обещал, че стартира процедура по възстановяването на Доброван. "Във време, в което от картата на България се заличават цели населени места, за мен е предизвикателство да помогна за възстановяване на изгубеното поморийско село", коментира градоначалникът.

Последвайте канала на

1820 2

Коментари 2

Добави коментар
Само така!

2012.11.18 | 21:57

2
От сърце им желая успех. Бог напред, те след него!
Само така!

2012.11.18 | 21:57

1
Повече такива новини. Да живей България!

Добави коментар

Водещи новини