Идва студ към Балканите

  • 09 април 2024 16:08

  • 43922
  • 2
Идва студ към Балканите
© pixabay

Предстоят валежи от дъжд и по-ниски температури към периода 15-18 април, но преди застудяването Балканите ще са обхванати от гореща въздушна маса, като температурите ще надминат 28-30°C. Последните анализи на глобалните модели прогнозират, че се очаква смяна на циркулацията в Европа и образуването на антициклон над централните части от континента, съобщава "Метео Балканс".

Това ще доведе и до по-силни нахлувания на студен въздух към вътрешността на континента. 

В началото на новата седмица температурите над Централна и Източна Европа ще се понижат и ще са близки до нулата, което ще създаде предпоставки за възможни късни слани.

Проф. Рачев отложи дъжда за следващата седмица

От понеделник до сряда (15-18 април), температурите рано сутрин във Франция,  Германия, Полша и Чехия, могат да паднат до минус 2-3 °C.

Очакваното застудяване ще е нетипично за април, като температурите ще са с 5-8 градуса по Целзий под климатичната норма.

По същото време на Балканите очакваме затопляне и нетипични за средата на април температури, но след очакваното затопляне ни очакват и по-ниски температури, като причината е преминаващ  студен атмосферен фронт, свързан със средиземноморски циклон. 

Към периода 16-18 април ще се определя от преминаващ студен атмосферен фронт и на много места у нас ще паднат дъждове, като по-значителни ще са тези над Централна и Южна България. По-високите западни полета и планините ще се примесват и със сняг. Вятърът над западните райони ще се ориентира от северозапад, а над източните ще се задържи от североизток и ще започне да нахлува студен въздух.

Тази обстановка не беше сигурна, но първи GFS я прогнозира. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
43922 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:49

2
❤️ Г­­­о­­р­е­­щ­­­и­­ ­­­м­­­о­м­­и­­­ч­­е­т­­а­ ­­­в­­и­­­ ­­­о­­ч­а­­к­­­в­­­а­­т ­­-­­ X­1­­­8­­.­­­F­­­U­­­N
didko

2024.04.09 | 16:33

1
lud li si beeeeeeeeeey.

Добави коментар

Водещи новини