Посрещаме пролетта с магнитна буря от G1-G2

  • 19 март 2024 14:51

  • 1993
  • 1
Посрещаме пролетта с магнитна буря от G1-G2
© Метео Балканс

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети  на 20 -22 март. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G1-G2, пише Метео Балканс.

Слънцето отново се активира и на 18 март в 19:19 UTС. Астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали изригване на Слънцето с не голяма интензивност – М6 (R2) в рентгеновия диапазон от слънчевото петно AR3615. Почти 8-9 минути след изригването радиацията от изригването йонизира горната част на земната атмосфера, причинявайки късовълново радиозатъмнение над Северна и Южна Америка. 

Изригването беше придружено от изхвърляне на коронарна маса със скорост от 500-700km/s. Новото слънчево изригване ще предизвика ново геомагнитна буря след 22-март, предупреждават астрономи, но прогнозите са, че ще е слаба по интензивност. 

Голямото слънчево петно ​​AR3615 е много опасно, колкото й изглежда. AR3615 се появи като голям архипелаг, съдържащ множество тъмни ядра, съобщиха астрономи.

В оградения регион, наблюдаваме положителните и отрицателните магнитни полета. Те са толкова близко една до друга, че може да причини сериозна експлозия от клас Х. 

През следващите 12 часа се очаква силна експлозия от клас Х, предупреждават астрономи. За съжаление нашата планета ще изпита въздействието от подобна експлозия, защото слънчевото петно реално е насочено към Земята.

Какво може да ни причини магнитната буря?
Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа, Канада и Аляска.

Какво представлява геомагнитната буря? 
Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км. в секунда. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Кога да очакваме магнитни бури през март

Как да се предпазим?
При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1993 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.19 | 15:14

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини