Очаква ни продължителен валежен период

  • 07 март 2024 11:26

  • 2019
  • 2
Очаква ни продължителен валежен период
© Novini.bg/ Canva

Сравнително високи температури преобладаваха у нас през последните дни. На места днес превалява дъжд.

"Единствените райони, в които няма валежи, са североизточните и по Черноморието. Днес в Западна и Централната България ще бъде дъждовно, между 15 и 20 л/кв.м в района между Пловдив и Стара Загора. Утре валежите спират, но и температурите с малко ще се понижат. В събота ще бъде с много слънчеви часове и по-благоприятно за туризъм. Температурите сутринта ще бъдат -1 и 2-3 градуса, има условия за слани в западните полети. През деня ще бъдат между 13 и 17 градуса", каза синоптикът Петър Янков в "България сутрин". 

Февруари е бил най-топлият в съвременната история на човечеството

Топло ще бъде и в неделя, стана ясно от думите му. От запад се задават плътни дъждовни облаци, които в неделя вечерта и в понеделник ще докоснат крайните югозападни части от страната. 

"От понеделник започва продължителен валежен период. Дъждовете ще бъдат по-интензивни в западните и южните райони на страната. В сряда и четвъртък прогнозите сочат валежи от дъжд и сняг със захлаждане. Няма да се образува снежна покривка", каза още Янков пред Bulgaria ON AIR.

Синоптикът отбеляза, че на 8 март времето ще бъде много динамично и разнообразно, "точно като характера на жената". Денят ще започне с валежи в югозападните райони, облаците ще се разкъсват и следобед ще има слънчеви часове. Вятърът ще бъде слаб от югозапад.

Янков посочи, че има условия за слани в края на следващата седмица. Преди да има слани, селските стопани да напръскат почвата и тя да се овлажни, което създава условия за по-слабо понижение на температурите в приземния слой, съветва синоптикът.

"Най-опасното явление този сезон са валежите от дъжд и сняг. При докосването на снежинка и стопяването ѝ цветчето се поврежда. Овощните дръвчета в северните райони ще бъдат подложени на това опасно явление", поясни Янков.

"В последните дни в Софийското поле има условия за задържащи слоеве и чувствително замърсяване на приземния въздух - от транспорт, от гориво. София се намира на дъното на своеобразен котел, който създава такива условия. Не трябва да се спекулира с тези измервания, едва ли не, че София е най-мръсният град в Европа. София е единствената европейска столица, която е близо до такава висока планина като Витоша", завърши синоптикът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2019 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:18

2
❤️ Г­­­о­р­е­щ­­­и­ ­­­м­о­­м­­и­­ч­­е­т­­а­ ­­в­и­ ­­­о­­ч­­а­­­к­в­­­а­­­т ­­-­­ X­­­1­8­.­­F­­­U­­­N

2024.03.07 | 17:26

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини