Meteo Balkans с ексклузивна прогноза за март месец

  • 01 март 2024 11:36

  • 722
  • 1
Meteo Balkans с ексклузивна прогноза за март месец
© Pixabay

Посрещаме третия месец от годината с температури, близки до климатичната норма, сочат данните, анализарани от синоптици на Meteo Balkans.

През следващите дни Балканите ще попадат под влиянието на разширяващ се антициклон, разположен на север- северозапад  от полуострова. Времето в България ще е хладно и с променлива облачност.

Очакваме и валежи от сняг над планинските райони, но застудяването и валежите ще са за кратко. 

Според основните метеорологични модели, към края на първата десетдневка на март ни очаква , поредно затопляне. 

Времето през първото десетдневие от март

През първото десетдневие от март средните месечни температури се очаква да бъдат по-ниски от обичайните. Една от причините за това е по-студено ядро, разположено над нашата страна. GFS модела, прогнозира именно температурна инверсия или ниска слоеста облачност, която ще задържи температурите по-ниски. Над останалата част от полуострова се очакват и валежи от дъжд. 

Този февруари е бил един от най-топлите февруарски месеци от 1930 г. насам

През първите дни от месеца по неговата северна периферия ще се акумулират и валежи, като по планините те ще са от сняг, а над югозападна България – от дъжд. Значителни валежи и риск от наводнения се наблюдава към Централна Гърция. 

До края на десетдневието ще се задържи с променлива облачност и температурите ще останат ниски. Към 5-6 март ще има и период без валежи и с временни разкъсвания на облачността.

Към края на първото десетдневие очакваме пълен обрат. Очакваме повишение на температурите и дори температури от над 23-25 градуса по Целзий.

Времето през второто десетдневие от март

През второ десетдневие от март средните месечни температури се очаква да бъдат с 5-8 градуса над климатичната норма. Ще бъде топло с температури над 10-15 градуса в Югозападна България. По планините се очакват и температури около минус 5 градуса по Целзий. Над Източна и Централна България ще е по-топло – до 18-23  градуса по Целзий. 

Към края на второто десетдневие от март, дори ни очаква и време типично за април - с краткотрайни валежи и сравнително топло пролетно време. 

Последните данни на месеца, глобалните модели GFS и ECMWF прогнозират, че  циркулация ще се задържи същата поне до началото на третото десетдневие от март. Температурите в Югоизточна Европа чувствително ще се повишат и ще са над климатичната норма. Времето на полуострова ще е разкъсана облачност, ще има и слънчеви часове.

Времето през третото десетдневие от март

През третото десетдневие Балканският полуостров се очаква да попада под влиянието на пореден циклон, позициониран над Гърция. Времето ще е динамично с чести валежи от дъжд. Температурите ще се понижат и ще са под климатичната климатичната норма. Очакваните максимални стойности ще са между плюс 5-10°С. Зимата ще напомни за себе си към края на месеца, като температурите ще се понижат в периода 24-28 март.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
722 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 09:30

1
❤️ Г­­о­р­­­е­­­щ­­и­­­ ­­­м­­о­­­м­­­и­­ч­­­е­т­­а­ ­в­­­и­ ­­­о­­­ч­­­а­­к­­в­­­а­т ­­­-­­ X­­1­8­.­­F­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини