Повишение на речните нива се очаква в някои части на страната заради валежи

  • 14 декември 2023 14:52

  • 821
  • 0
Повишение на речните нива се очаква в някои части на страната заради валежи
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Повишение на речните нива заради валежи се очаква в някои части на страната в следобедните и вечерните часове днес и утре. Това се посочва на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, уточняват от ведомството. Във водосборите западно от този на р. Искър се очакват покачвания в следобедните часове днес, а през нощта срещу 15 декември и в останалата част от Дунавския басейн.

През уикенда речните нива в басейна ще се понижават, като в резултат на оттичане ще има повишения в долните течения на основните реки.

По-съществено покачване на речните нива в Черноморския басейн ще има във водосборите на южночерноморските реки (южно от Бургас).

На 17 декември ще има понижения. От тази вечер и на 15 и 16 декември ще има повишения на речните нива в целия Източнобеломорски басейн.

По-значителни ще са повишенията утре. На 17 декември нивата на реките ще се понижават или ще останат без съществени изменения, сочат данните на МОСВ. В Западнобеломорски басейн покачването на речните нива ще бъде тази нощ.

Прогноза за времето

През следващото денонощие валежите ще продължат и ще обхванат цялата страна. На много места ще са значителни по количество, съобщи по-рано днес Националният институт по метеорология и хидрология.

През нощта срещу събота дъждът навсякъде ще премине в сняг, но в Северна България до сутринта валежите ще спрат. В южната половина от страната валежите ще продължат и в събота през деня, като все пак след обяд ще отслабват и постепенно ще спират.

Последвайте канала на

Нора Виткова
821 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини