Meteo Balkans: Класическата зима нахлува с пълна сила, ето кога

  • 22 ноември 2023 13:54

  • 5700
  • 0
Meteo Balkans: Класическата зима нахлува с пълна сила, ето кога
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Очертаваща се класическа зимна обстановка прогнозират глобалните модели за края на следващата седмица, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

Според последните анализи на Американския глобален модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), под влияние на преминаваш през България средиземноморски циклони, в периода между 25- 27 ноември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг. 

Около обяд в петък от запад на изток облачността да се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд. Максималните температури в петък все още ще са високи и ще достигат до 10-13, в СЗ България и доста по-топло в Източна - до 15-17°С.

Синоптичната обстановка през деня в събота и през нощта срещу неделя в цялата страна ще се влошава. Валежите ще са придружени от силни пориви на вятъра, а с понижението на температурите ще са и от сняг. Не са изключени и виелици. Не се очакват ураганни пориви на вятъра! ( Поне към този момент ) 

Времето в събота и неделя: 

През деня в събота, под влияние на преминаващ средиземноморски циклон, синоптичната обстановка у нас ще се усложни. Започналите валежи над Западния и Централен Предбалкан и по високите полета от Западна България ще премине в сняг. Сняг ще завали и в планинските райони, като там се очаква и навявания. Възможни са и затваряния на планинските приходи ! 

В ниското също ще се образува снежна покривка, която в Северозападна България на места ще надмине 10см. В Северозападния Предбалкан - до 25-30 см. Очакваната снежна покривка в столицата ще е между 5-10см. 

Сняг и дъжд удрят България

Не е изключено, при преминаването на студения атмосферен фронт валежите да са съпроводени и от гръмотевици Южна и Източна България. 

Meteo Balkans апелира шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

В неделя над Източна България до обяд все още ще преваля сняг, но ще се задържи ветровито. Привечер облачността над Западна България ще намалява до ясно време и вятъра ще отслабне. 

Подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен 7-дневен план и е възможно да претърпят изменения.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
5700 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини