Ето кога ще завали сняг

  • 03 януари 2023 07:33

  • 36004
  • 1
Ето кога ще завали сняг
© Novini.bg/ Canva

На 10-11 януари има вероятност да завали сняг. 

Това заяви пред БНТ Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Няма да има температурни рекорди през този месец. Времето е номално към топло за сезона. 

 

Не бихме могли да говорим за истинска зима, ще има обаче студени нахлувания и в Северна България и високите котловини дъждът ще преминава в сняг. С този по-топъл и сух януари вероятно и зимата ще е по-суха, но по-голямата и част тепърва предстои, коментира синотпикът.

И тази сутрин температурите в планините са положителни - единствено на Мусала е -1 градус. Валежи от сняг се очакват в планините през следващата седмица. Сухо време ни очаква и в седмицата от 9 до 16 януари.

Макар сега да няма валежи, след скриването на слънцето влагата кондензира върху пътищата и ги прави хлъзгави:

"В нощните часове, щом температурите започнат да се доближават до нулата, дори да са над нея, става опасно, когато се шофира, така че нека обръщаме внимание и на това", призова Анастасия Стойчева.

Отклоненията на температурите през изминалия декември са доста високи за сезона. Това обаче не е притеснително, тъй като страната ни рядко е в нормата, посочи тя.

През декември валежите у нас са били малко, в много от районите - с 20 и 50% под климатичните норми. В много райони от Европа също е било доста топло, но в западната част на континента температурите вече се понижават.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
36004 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
минчо празников

2023.01.03 | 09:42

1
На путк.н ден .

Добави коментар

Водещи новини