Лавина затрупа автомобили под връх Вихрен, кога ще се разчисти снега

  • 19 април 2022 08:01

  • 1132
  • 0
Лавина затрупа автомобили под връх Вихрен, кога ще се разчисти снега
© Novini.bg/ Canva

Висока е лавинната опасност в планините у нас заради рязката промяна в температурите и редуването на топло и студено време.

Какво съветват планинските спасители и кога блокираните 10 автомобила между хижите "Бъндерица" и "Вихрен" ще бъдат прибрани от собствениците им?

Сняг вали в София и на прохода Петрохан

"Има спонтанно паднали лавини, отиването в тези райони би било рисково, ако не спазваме правилата. Пролетните лавини са характерни с по-ниската си скорост на движение, с големи буци късове тежък сняг", заяви в "Денят започва" Атанас Уков от Планинската спасителна служба в Банско.

"Там има около 2000-3000 кубика сняг и разчистването няма да стане за час-два, със сигурност ще трябва да качим тежка техника, ще направим лавинно отцепване с радиостанции, това са блокирани коли, няма бедстващи хора. В тези условия на снеговалеж ще бъде трудно да предприемем каквито и да е действия и да излагаме хора на риск, веднага щом времето се пооправи и имаме видимост ще направим обследване на лавинната опасност и ще предприемем действия за почистване на пътя, за да могат хората да си вземат колите и да си ги приберат", допълни Стойчо Баненски, заместник-кмет по строителството на Банско.

По думите му са поставени знаци в района.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1132 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини