Слънчева радиация дебне над Балканите

  • 19 юли 2015 18:26

  • 6671
  • 2
Слънчева радиация дебне над Балканите
©

Заради високите температури над Балканите надвисна сериозна опасност от ултравиолетова слънчева радиация, предупредиха експерти. България е сред най-уязвимите страни.

Горещините в последните дни доведоха до обявяването на жълт код у нас и червен при съседите, пише "Новинар". В Сърбия очакват температурни рекорди от 41 градуса.

Според синоптици температурите са с около 10 градуса над нормата. В България също е възможно да има слънчева радиация заради рекордните температури, това е нещо нормално, обясни за „Новинар” директорът на НИМХ във Варна Иван Иванов. По думите му най-силна е опасността от облъчване в обедните часове.

Невинното изпотяване и така желаният загар пък са първите признаци, че нещо не е наред. „Можем да се облъчим и на сянка, така че хората трябва да са много внимателни в най-горещите часове на деня и по възможност да не излизат навън”, категоричен беше Иванов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6671 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ес

2015.07.23 | 09:43

2
Как да се предпазим от другото облъчване-политическото.
FM

2015.07.23 | 08:27

1
И с това (Откровение). Курортистите ще избягат, или няма да дойдат. Гърция, Турция и Румъния са близо, и те са на Балканския полуостров. Но там няма Слънчева радиация.

Добави коментар

Водещи новини