Цар Киро започва процедура за узаконяване на имотите в Катуница

  • 13 ноември 2012 10:31

  • 1204
  • 2
Цар Киро започва процедура за узаконяване на имотите в Катуница
©

Семейството на Кирил Рашков започва процедура, за да узакони къщите си в Катуница, съобщиха адвокати на семейството. В момента те подготвят пълен пакет от документи, които ще внесат в община Садово, съобщава Марица.

Действително започваме процедура по узаконяване, потвърди синът на Кирил Ангел Рашков. Повечето от къщите на членовете на фамилията са строени до 2000 г. Имаме и свидетели, които ще декларират, че са правени тогава, с евтини материали, обясни Ангел Рашков, син на цар Киро. Рашкови подготвят скици за домовете, виза за проектиране и проекти, които ще занесат в общината. По двама свидетели писмено ще декларират, че къщите са строени отдавна.

Според юристи Рашкови имат всички шансове да си върнат обявените за незаконни къщи, твърдят юристи. Това може да стане по силата на приетите през октомври промени в Закона за устройството на територията, според които за узаконяване на строежи, изградени преди юли 2003 г., няма да се плащат глоби. “Причината е, че нарушението е извършено отдавна и няма да се налага административно наказание. Собствениците на такива имоти ще имат една година да подадат заявления в общината и до месец оттам трябва да направят констативен акт”, обясниха юристи.

Преди година след проверка инспектори от РДНСК-Южен централен район издадоха заповеди за събаряне на шест къщи и три огради на Рашкови в селото. Сред тях бе любимият дом на цар Киро и съпругата му Костадинка, известен като Стъкления палат. Преди два месеца домът бе окончателно съборен. Разрушени са и още две огради - на най-старата къща на Рашков, купена през 60-те години, когато е дошъл в селото, и на хасиендата му в местността Изгорялата воденица. Лятната вила е обявена за незаконна, както и пристройката зад Стъкления палат на Цар Киро и миницеха за бутилиране на алкохол в двора на къщата на Ангел Рашков. Адвокатите на цар Киро твърдят, че незаконните постройки, дори и за които има влязло в сила съдебно решение за събаряне, няма да се бутат. “Когато има два закона, се прилага по-благоприятният за лицето”, коментират защитниците на фамилията. Ангел Рашков твърди, че фамилията може да докаже доходите, използвани за построяване на домовете. “Покойният ми брат Иван игра на фондовата борса, имаме наследство от дядо ми Георги, занимавали сме се със земеделие, имахме консервен цех. Дядо ми и прадядовците ми са били златари. Къщите са строени, когато материалите бяха евтини”, коментира Рашков.

Експерти в момента гледат под лупа документите за доходите на Рашкови. Експертизата трябва да бъде готова до края на месеца.

Последвайте канала на

Novini.bg
1204 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.11.13 | 23:54

2
СМЪРТ ЗА МАНГАЛИТЕ ,СМЪРТ.В скоро време ние народът май ще вземем правосъдието в свои ръце.ЛИНЧ

2012.11.13 | 23:52

1
в затвора доживот за убийството на ангел и павел!

Добави коментар

Водещи новини