Страсбург осъди България заради смъртта на Чакъра

  • 06 ноември 2012 20:55

  • 2921
  • 4
Страсбург осъди България заради смъртта на Чакъра
©

Европейският съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди страната ни за нарушаване правото на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който загина при операция на полицията през 2003 г., информира БТВ.

Припомняме, че Чакъра се барикадира в къщата си в Харманлийско, след като полицията трябваше да го отведе за изтърпяване на наказание от половин година затвор. Той отказа да се предаде в операцията срещу него се включиха близо 100 полицаи, сред които и около 30 барети.

Следствието установи, че Тодоров се е взривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров, ефективността на последвалото разследване и предполагаемата липса на ефективни мерки в тази посока.

Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че „правото на живот” (според дефиницията на член втори от Конвенцията за човешките права) на Тодоров е било нарушено.

По отношение на задължението на държавата да проведе ефективно разследване на обстоятелствата, при които Тодоров е загубил живота си, съдът приема със 6 срещу 1 гласа, че е имало нарушение в тази област също на член втори на Конвенцията, който определя като противозаконно отнемането на човешки живот при употребата на сила, освен когато е абсолютно необходимо.

Споменавайки поименно Бойко Борисов като човекът ръководил операцията, съдът постановява България да плати 50 000 евро на двамата синове на Чакъра и на съпругата му. Освен това държавата трябва да плати и 4 684 евро на адвокатите.

„Разследването на случая трябва да бъде възобновено и лицата, отговорни за смъртта на Чакъра, трябва да понесат наказателна отговорност, ако не за подбудителство и съучастие в убийство, то поне за злоупотреба с власт и превишаване на правомощия,добави  адвокат Михаил Екемджиев, който е един от защитниците, представлявал роднините на Тодоров.

Последвайте канала на

2921 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Потърпевш

2016.03.15 | 09:06

4
В България правата на престъпниците се първа грижа, а пострадалите трудно получават възмездие. Оттук и чувството за безнаказаност, което се подхранва от подвизите на популанрните напоследък адвокати, които като Екемджиев се изкарват защитници на Европейско право. Интересно, ако те бяха жертвите на престъпленията на клиентите си, дали щяха да търсят пролуки в закона само и само да си заслужат хонорара.
!!

2013.10.02 | 20:02

3
Подробности също може да научите и в сайта на Хасково : Haskovo.info
харманлиец

2012.11.29 | 10:58

2
Ако искате да научите нещо повече и подробности за убийството на -Чакъра от гр- Харманли. Можете да изберете без регистрация сайт : Sakarnews.info Всъщност - Чакъра - беше убит с гранатомет.....
Sakarnews

2012.11.09 | 05:19

1
Екемджиев знаеше ли, че клиентът му "...беше осьден на две години не на 6 месеца.стреляше на месо и проверете богатата му автобиография в съда и полицията.едно от биографията му е въоражен грабеж на ченч бюро като този мирен човек е държал на касиерката опрян пистолет в главата и послея завързват.според вас тя как се е чуствала.трепането му беше малко на този миризлив боклук.трябваше да му отрежат двато крака и да го хвърлят на кучетата" Sakarnews.info Е, къде е независимата съдебна система?

Добави коментар

Водещи новини