Магистрати осъждат невинни, правят кариера

  • 02 ноември 2012 07:10

  • 2512
  • 4
Магистрати осъждат невинни, правят кариера
©

Магистрати, издали осъдителни присъди на невинни хора, градят шеметна кариера в съдебната система, пише "България Днес".

В резултат на това, България е осъдена да плаща стотици хиляди лева обезщетения за набедените за бандити обикновени граждани. Това обаче не се отразява в атестациите на магистратите, нито е пречка в издигането им.

Според изданието нагледен случаи за съдебен произвол е процеса срещу компютърния специалист Максим Савов от Пловдив. Той бе осъден  от Пловдивския районен съд само на базата на показанията на ограбена продавачка, без да бъде взето под внимание фрапиращите разминавания в показанията на свидетели и доказателствата, оневиняващи Савов.

Неправдата на съдия Стоян Тонев е поправена на втора инстанция, коментира вестника. След това Савов завежда и печели дело срещу съдебната система у нас. Присъдено е обезщетение от 50 000 лева за преживените страдания и унижението. По закон парите ще бъдат платени от данъкоплатците, а не от джоба на съдия Тонев, който го осъжда с негодни доказателства. Самият магистрат дори не е наказан за грешното си решение, а започва да гради шеметна кариера. Тонев печели конкурс за съдия в Специализирания наказателен съд.

Шеметна кариера е на път да направи и шефът на Пловдивският окръжен съд Сотир Цацаров. С негово решение Максим Савов е държан 5 месеца в ареста въпреки липсата на доказателства срещу него. Цацаров е сочен за заместник за подалия вчера оставка главен прокурор Борис Велчев.

Отдавна международните експерти алармират, че грешките на българските магистратите, установени от Страсбург, не се отразяват в атестациите им. Така като кандидатстват за престижни длъжности, те са с чисто досие.

Последвайте канала на

2512 4

Коментари 4

Добави коментар

2013.02.01 | 13:33

4
Това е вярно в затворите почти всички са кокошкари а истинските лисици са на свобода,срам за нацията ни.
dutch slicker

2013.02.01 | 13:33

3
шенген през крив макарон ще видите другари.браво на голандците няма тьн-мьн
1231

2013.02.01 | 13:33

2
Stiga rewahte e kelemeta, sami si go prawite sled kato im malchite na tiq politici, adwokati, sydii i t.n. Shte tyrpite ne ami i pushek se diga..
гост

2013.02.01 | 13:32

1
Бойко за това ще си отиде, защото само говори за Станишев а нищо не прави за реалните проблеми. Какво толкова трудно има да се въведе ред в съдебната система?! Щом като не иска той да го направи, ще изберем друг! Магистралите са важни, но не са всичко на света!

Добави коментар

Водещи новини