Осъдиха условно лекар заради смъртта на пациент

  • 13 октомври 2012 09:11

  • 1628
  • 3
Осъдиха условно лекар заради смъртта на пациент
©

Габровски окръжен съд осъди днес севлиевския кардиолог Б.В. на 1 година лишаване от свобода, с 3 години изпитателен срок.

Медикът бе признат за виновен, в това, че причинил по непредпазливост смъртта на 58-годишна жена от Севлиево, поради немарливо изпълнение на лекарската си професия. Магистратите приеха, че Б.В. е назначил погрешно терапевтично лечение, довело до леталния изход. Случаят е от 2010 година. Жената, която имала сърдечно заболяване и захарен диабет била приета от кардиолога в севлиевска болница на 14 декември. Три дни по-късно тя е изписана за домашно лечение. Според близките на починалата и обвинението тя била в почти същото състояние, в което и постъпила. При изписването медикът, назначил лечение, различно от провежданото в лечебното заведение. Тогава той не й предоставил епикриза. По-късно е установено, че в нея единият от назначените медикаменти не фигурира.  Точно това терапевтично лечение при домашни условия, предизвикало настъпването на медикаментозен кардиогенен шок, довел до смъртта й.

На 20 декември, жената се почувствала зле и била транспортирана по спешност в интензивния кардиологичен сектор на областната болница, където починала. Магистратите не приеха искането на прокурора по делото да бъдат отнети правата на Б.В. като кардиолог за 5 години. Лекарят ще трябва да плати и 4444 лв. съдебни разноски. Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд Велико Търново в 15 дневен срок.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1628 3

Коментари 3

Добави коментар
насам-натам

2012.10.13 | 11:46

3
Куфарите, Митю, куфарите ...

2012.10.13 | 11:44

2
do koga s tezi uslovni prisadi xorata umirat a vinovni niama kato sa nekadarni lekarite da si stoiat u tiax
Митю

2012.10.13 | 11:44

1
Така е в БГ: жертвите - реално умрели, виновните - условно осъдени! А, до кога ли? Докато не хванете пушките или куфарите! Средно положение няма!

Добави коментар

Водещи новини