Борис Велчев: Следствието трябваше да си остане елитна структура от разследването

  • 19 септември 2012 09:45

  • 920
  • 0
Борис Велчев: Следствието трябваше да си остане елитна структура от разследването
©

Опитвайки се да запазим достойнството и интегритета на следствието, сигурно не направихме достатъчно. Не можахме да преодолеем изкуственото създаденото напрежение през годините, но не сме подценили този проблем, каза главният прокурор Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев при откриването на следователското събрание, което избира днес свой представител във Висшия съдебен съвет /ВСС/.

Спекулира се, че следствието и разследването не са еднакво натоварени. Това никога не е било цел за мен като главен прокурор, посочи Велчев. Следствието трябваше да си остане една елитна структура от разследването, която се занимава с най-сложните дела, за които е нужно най-високо доверие. Полицейското разследване може да епо-добро. Иска ми се, когато ВСС говори за натовареност, да коментира комплексно тази тема както за съдии, така и за прокурори и следователи, посочи Велчев.

Иска ми се следващият главен прокурор да направи повече от това, което аз можах. Очаквах да видя в залата Пламен Стоилов /сегашен член на ВСС от следователската квота/. Той защитаваше интересите на следствието, каза Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев.

514-те следователи от цялата страна се събират в зала "3" на НДК. Това е второто подобно събрание, след като съдиите вече излъчиха своите шестима представители. За следователското място се борят двама кандидати - заместник-директорът на Националната следствена служба /НСлС/ Румен Георгиев и Койчо Трухчев, също следовател в НСлС. За да бъде избран при първото гласуване, единият от двамата кандидати трябва да получи 50 процента плюс един от гласовете на следователите - или 258 гласа. Ако това не се случи, на втория тур ще спечели този, който има повече гласове, независимо от броят им.

Румен Георгиев вече е бил член на ВСС от 1999 до 2003 година. Той е и председател на Камарата на следователите. В атестацията на Койчо Трухчев за периода 2005-2010 година са отбелязани 18 преписки срещу известни извършители.

Последвайте канала на

БТА
920 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини