Велчев е недоволен от препитването на кандидатите за ВСС

  • 13 септември 2012 12:08

  • 664
  • 0
Велчев е недоволен от препитването на кандидатите за ВСС
©

Главният прокурор Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев, от чийто мандат остават броени дни, обяви в четвъртък, че много от резонните въпроси към кандидатите за членове на следващия Висш съдебен съвет, издигнати от парламента, не са били зададени по време на изслушването в пленарната зала.

Според първия обвинител в държавата е имало и много въпроси, които „бяха и малко проформа”, информира БТВ.

„Трябва ли да се гарантира независимостта на съдебната власт? Е, искам да видя този човек, който ще каже, че не трябва”, иронично добави Велчев преди редовното заседание на ВСС.

Още в началото на първото по рода си публично изслушване на 17-те номинирани кандидати от парламента, шефката на правната комисията Искра ФидосоваИскра Фидосова Искра Фидосова Искренова е родена на 22. 08. 1971 г. в гр. Лом. Завършва гимназия в Монтана, после обяви, че не се допускат никакви въпроси от личен характер. Така над 70 конкретни питания, внесени в парламента от четири специализирани неправителствени организации, останаха незададени. Без отговор останаха и общите въпроси на същите организации. Според Велчев предстои да ясно дали от провеждането изслушването в Народното събрание изобщо е имало смисъл и независимо от представените концепции, депутатите ще изберат 11-те бъдещи членове на ВСС на партиен принцип.

„Ако е било проформа, то означава, че няма значение кой как се е представил. Ако сега се съобразят народните представители с представянето на колегите и изберат наистина тези, които бяха най-убедителни, независимо от това коя политическа сила ги е представила, значи е имало смисъл изслушването”, обясни Велчев.

Според главния прокурор сред кандидатите е имало много подготвени юристи, които са представили задълбочени концепции, но е имало и такива, които „бяха решили да използват някои по-скоро модерни словосъчетания – прозрачност, публичност, участие на неправителствени организации, и ги използваха малко по-често отколкото беше оправдано”.

Последвайте канала на

664 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини