Включват България в Европейския регистър на завещанията

  • 12 септември 2012 13:35

  • 490
  • 0
Включват България в Европейския регистър на завещанията
©

До края на месеца ще стартира свързването на България с Европейския регистър на завещанията, което на практика означава, че българските нотариуси и техните клиенти ще могат да извършват справки в Европа дали дадено лице има завещание в съответната страна, това съобщи председателят на Нотариалната камара Димитър Танев.

У нас за да тества българския регистър преди официалното ни включване в системата пристигна Селин Манжон, ръководител на финансирания от Европейската комисия проект за свързване на регистрите на завещанията в Европа.

Включването на страната ни в Европейския регистър на завещанията има значение за защита на интересите на чуждите граждани, които имат имоти в България и на договарящите с тях, коментира Димитър Танев, цитиран от БНТ. От своя страна, Селин Манжон оцени високо техническата готовност на страната ни за включване в европейската мрежа.

В края на миналата седмица председателят на НК и министърът на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент участваха в съвместен семинар на българската и немската нотариални камари. В изказването си министър Ковачева подчерта, че сред приоритетите на Министерство на правосъдието е развитието на електронното правосъдие, като част от електронното управление.

Като конкретни краткосрочни стъпки тя посочи разработването на сайт срещу имотни измами, върху чиито функционалности работят експерти от Агенция по вписвания. Димитър Танев увери министъра в готовността на българските нотариуси да подкрепят усилията на правосъдното ведомство за създаването на сайт срещу измамите като предоставят безплатни правни консултации за чуждите граждани.

Сред мерките срещу измамите, т.нар. „кражби на фирми", които до ноември ще въведе правосъдното ведомство, е и уведомяването на всички заинтересувани лица чрез SMS за промяна с състоянието на дадена фирма в Търговския регистър.

Нотариус Танев съобщи, че вече е приет Единен европейски регламент за издаване на удостоверения за наследници, което означава, че България ще трябва да приведе законодателството си в съответствие с европейските изисквания.

Последвайте канала на

490 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини