Адвокатурата скочи срещу проект на ЧСИ да се поверява обслужването на кредити

  • 19 септември 2024 13:55

  • 530
  • 0
Адвокатурата скочи срещу проект на ЧСИ да се поверява обслужването  на кредити
© pixabay

Проектозакон дава на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) да събират вземания по необслужвани договори за кредит и да предоговарят с клиентите на банките условията по кредита, съобщава специализираният правен сайт Lex.bg.

Тази промяна се предлага с приетия на първо четене от парламента Закон за лицата, обслужващи кредити, и купувачите на кредити, по-известен като закон за колекторите и досега не е попадала в общественото внимание. Този законопроект неколкократно е обсъждан и е внасян от правителството в Народното събрание, но

заради краткия живот на последните парламенти така и не беше приеман.

След становището: Депутати внесоха три проекта в подкрепа на исканията на адвокатите

Две групи депутати от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ – едните начело с Димо Дренчев, а другите с Цвета Рангелова, както и трета – от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, начело с Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на, внесоха предложения за промени между първото и второто четене на законопроекта.

И в трите се предлага адвокатите и адвокатските дружества и съдружия изрично да бъдат изключени от изискването за лиценз за извършване на дейности по обслужване на кредити.

Народните представители Цвета Рангелова, Петър Петров и Маргарита Махаева освен това настояват да отпаднат промените за частните съдебни изпълнители. Те изтъкват, че на орган с възложени публични функции, каквито може да извършва само държавата, не е позволено и не може да бъде позволено да извършва частноправна дейност, като тази по обслужването на кредити./със съкращение/

Заглавието е на редактора

Последвайте канала на

Аделина Делийска
530 0

Свързани новини

Водещи новини