Пътят от затвора към свободата: Ново преходно отделение откриха в Бургас

  • 19 юли 2024 13:40

  • 277
  • 0
Пътят от затвора към свободата: Ново преходно отделение откриха в Бургас
© Министерство на правосъдието

В Бургас започва да работи ново преходно отделение към затвора в града. То ще помага на лишените от свобода да се адаптират към свободата, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Съществуващата сграда на затворническото общежитие е реновирана и вече помещенията отговарят на всички изисквания за третиране на лишените от свобода. Капацитетът е за 69 лица, които ще бъдат настанени в 23 стаи със самостоятелен санитарен възел. Предвидена е и килия за лишени от свобода в неравностойно положение.

Към общежитието е изградено ново преходно отделение (half way house), където в среда, близка до семейната, 10 затворници ще имат възможност да се адаптират към живота на свобода.

Half way house е „къща на средата на пътя“ - между затвора и свободата. Целта ѝ е да гарантира, че тези, които ще излязат от там, няма да се върнат обратно в затвора. За целта са обособени фоайе, стаи с по две легла, кухня с трапезария, в която да имат възможност сами да приготвят храната си, общо дневно пространство, стая за срещи и др.

Средствата за преустройството са в размер на 1,3 млн. лева и са под формата на финансова помощ от Норвегия.

На откриването на 19 юли министърът на правосъдието Мария Павлова припомни, че основната цел на проектите е както подобряване на инфраструктурата в затвори, арести и затворнически общежития, така и осигуряване на хуманност при изпълнение на наказанията и подобряване на рехабилитацията.

Нов модерен арест и преходно отделение за лишените от свобода в Самораново

Правосъдният министър заяви още, че предстои в рамките на този месец да бъдат одобрени още няколко двустранни инициативи.

Става дума за въвеждането на концепция за „зелени затвори“ по норвежки модел в Белене и Плевен, за обучение, базирано на норвежката корекционна система, на ръководния екип на новия комплекс в Самораново, както и за надграждане на Стратегията за превенция на професионалния стрес на служителите и на стреса сред лишените от свобода.

Очакванията са инициативите да стартират през следващите месеци, като крайният срок за тяхното изпълнение е март 2025 г.

Последвайте канала на

Владимир Василев
277 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини