Окръжният прокурор Ваня Ненкова: Промените в Конституцията ще имат нулев ефект върху качеството на правосъдието

  • 07 май 2024 18:21

  • 1040
  • 1
Окръжният прокурор Ваня Ненкова: Промените в Конституцията ще имат нулев ефект върху качеството на правосъдието
© Freepik

Направените промени в Конституцията ще имат нулев ефект върху качеството на правосъдието, а именно това следва да стои на преден план, каза в интервю за БТА окръжният прокурор на Видин Ваня Ненкова.

Нейният професионален път преминава изцяло в прокуратурата. Преди 20 години Ненкова започва трудовата си кариера като младши прокурор, преминава през длъжността прокурор и административен ръководител на Районна прокуратура. В момента е окръжен прокурор и административен ръководител на Окръжна прокуратура - Видин. 

На въпрос за становището ѝ относно промените в Конституцията, в частта „Съдебна власт”, Ненкова припомни, че народните представители от Седмото Велико народно събрание приемат Конституцията от 12 юли 1991 г., като се стремят да изразят волята на българския народ и стъпвайки на ценностите свобода, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост, издигайки във върховен принцип правата на личността, националното и държавно единство. Считам, че последвалите промени в основния закон от декември 2023 г. са последното, от което България имаше нужда, заяви Ненкова. Промените изглеждат прибързани и необмислени. Те минаха маскирани зад оправданието, че без тях няма как да се осъществи заветната цел – съдебна реформа. А тя като че ли стига само до Прокуратурата на Република България с желание за контрол - да бъде овладяна и подчинена, уточни тя.

Основната промяна в глава „Съдебна власт“ се отнася до промени в структурата, мандата и функциите на главния прокурор. Така институцията главен прокурор е лишена от две нейни конституционни правомощия - надзор за законност и методическото ръководство по отношение на дейността на всички прокурори, коментира Ненкова. По думите ѝ тези правомощия са изключително важни за хората. Чрез тях се гарантира правилното прилагане на закона, без да се засяга вътрешното убеждение и независимостта на прокурора, както и възможността да се предприемат действия за отмяна на незаконосъобразни актове. Последното позволява на държавата в лицето на прокуратурата да действа, когато органите на изпълнителната власт със свой акт са допуснали нарушение на закон, обясни тя.

Според Ненкова с преструктурирането на Висшия съдебен съвет (ВСС) се променя цялата съдебна власт. Съгласно промените ВСС се формира от 10 членове, от които главният прокурор е член по право. Шестима се избират от Народното събрание, като те не трябва да са действащи прокурори и следователи, а от професионалната квота се избират само двама прокурори и един следовател. Предвиденото съотношение, в което превес имат избраните от Народното събрание членове, създава реална опасност за зависимост на прокуратурата от законодателната и изпълнителната власт, заяви Ненкова. Промените са такива, че тези две власти ще имат решаваща роля и при решаване на основни кадрови въпроси, уточни тя.

Ненкова коментира проекта на нов Закон за съдебната власт като подчерта, че прокурорите от Апелативен район - София са изразили несъгласие със съдържанието му. По думите ѝ то е най вече по отношение на формирането на кадровия орган на прокуратурата, а именно членовете, избрани от Народното събрание, да имат превес.

Забележете, отбеляза тя, това е само за кадровия орган на прокуратурата. И уточни, че подобен подход би довел до много притеснителни резултати – прокурорите да бъдат назначавани, повишавани и дисциплинарно наказвани пряко или непряко от политически ангажирани лица. Ненкова допълни, че се създава и възможност за намеса в кадровата политика на съдебната система от страна на адвокатското съсловие, тъй като е предвидено предложения за кандидати за Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет да могат да се правят и от Висшия адвокатски съвет. В други текстове от проекта също се наблюдава нарушение на основни принципи и неравнопоставеност между съд и прокуратура, без да има ясни аргументи за това, коментира още Ненкова. 

По думите ѝ ситуацията, в която е поставена прокуратурата, е извън всякакви рамки на разумното. Ежедневно се тиражира как прокуратурата не работи, магистратите са обвързани, участват в някакви схеми. „Искам отговорно да заявя, че прокурорите, които познавам и с които работя, стъпват на принципа на професионализъм и почтеност при изпълнение на служебните си задължения”, подчерта Ненкова.

Проф. Вълчев: България е преживяла много повече от една некомпетентна конституционна ревизия

Наличието на две държавни граници - с Република Румъния и с Република Сърбия, формира особеностите на територията, включена в района на действие на Окръжна прокуратура-Видин, обясни тя. Това обуславя и спецификата на видовете престъпление, като преди всичко те са за незаконно преминаване на границата и за контрабанда, уточни Ненкова. Тя обясни, че делата за опит за незаконно преминаване на мигранти през границата, са от компетентността на Районната прокуратура (РП). В повечето случаи това са граждани на Афганистан, Сирия, Иран, а също и турски граждани, които нямат разрешение за пребиваване на територията на България. Целта им е търсенето на икономически по-стабилен живот, като се насочват към държавите от Западна Европа. Трафикантите са предимно турски или български граждани, допълни тя. От началото на 2023 г. до момента в РП-Видин са приключили около 60 дела за незаконно преминаване на държавната граница и около 35 - за превеждане или подпомагане на лица да преминат незаконно през страната, съобщи Ваня Ненкова.

По думите ѝ делата, свързани с контрабанда на стоки, оръжие, наркотични вещества и други, са от компетентността на окръжната прокуратура. Тя даде примери за случай през миналата година на открито високорисково наркотично вещество – хероин, на стойност повече от 4 млн. лв. То е било скрито в изграден тайник на пода на превозно средство, излизащо от страната към Румъния през „Дунав мост 2”. Делото е внесено в съда, уточни Ненкова. При друг случай митническите служители са установили нехарактерен отвор на пода под седалката на водача, покрит с материал, наподобяващ каучук. След проверка същият се определя като тайник тип „двоен под“, в който бил укрит хероин на стойност повече от 1 млн. лв. Подсъдимите по това дело са двама, като то също вече е в съдебна фаза, обясни тя.

От 2023 г. до момента районните прокурори са работили по 93 дела за домашно насилие, съобщи Ненкова. По всички дела те осъществяват своите функции с особено внимание, насочено към повишените изисквания за качество на работа и успешно приключване на производствата, заяви тя.

Според мнението ѝ е налице добър синхрон между прокуратурата и Областната дирекция на МВР по отношение на повдигането на обвинения на водачи на моторни превозни средства след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.

Независимо какви законодателни промени ще настъпят, какво ще ни бъде вменявано, вярвам, че и занапред прокурорите ще отговарят на обществените очаквания за сигурност и справедливост чрез професионално изпълнение на задълженията си, отбеляза Ваня Ненкова. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1040 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:36

1
❤️ Г­­о­­­р­­­е­­щ­­­и­­ ­м­­о­м­­­и­­ч­е­­­т­а­ ­в­­и­­ ­­­о­­­ч­­­а­к­­в­­­а­т ­­­-­­­ X­­1­8­.­­­F­­U­N

Добави коментар

Водещи новини