Диана Ковачева: Важно е как следващият ВСС ще докаже своята независимост

  • 30 август 2012 09:03

  • 588
  • 0
Диана Ковачева: Важно е как следващият ВСС ще докаже своята независимост
©

Министърът на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент коментира в „Преди всички“  по БНР предстоящия избор на новия ВСС.

"Процедурите са нови и дават възможност за истинска състезателност между кандидатите. В рамките на изслушванията кандидатите ще могат да се проявят. Всеки от тях ще застане не само с биография, но и с лице и глас. На всеки кандидат трябва да се даде време да отговори на въпросите към него. Неправителствените организации също ще правят паралелни изслушвания, но основната идея е в публичното заседание, което ще бъде в реално време. 11 от членовете на ВСС се избират от парламента. Идеята е, че това е най-демократично избраната институция. Искам този процес да не бъде политизиран, доколкото това е възможно. Не е толкова важно какво ще кажат кандидатите, а какво ще покажат след това. Важно е как следващият ВСС ще докаже своята независимост. Законът дава достатъчно възможности за това. Нека се чува повече гласът на съдебната система.

Темата за дисциплинарната практика на съдиите е много важна. Забавяне с месеци не е проблем, но при забавяне с години става дума за накърняване на правата на гражданите и държавата плаща обезщетения. Случаи като този на Мирослава Тодорова са не само в ръцете на ВСС, но и в ръцете на съда. Надявам се, че следващият ВСС ще бъде-по-ангажиран с дисциплинарната практика.

Решението за нова сграда на Софийския районен съд определено е добро. Има връзка и с натовареността на съдиите. Никакво неудобство за граждните не би трябвало да има. Съдиите ще бъдат премествани поетапно, за да не бъде нарушен редът на гледане на делата", каза още министър Ковачева.

Последвайте канала на

Десислава Станева
588 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини