Новият ВСС трябва да докаже върховенството на закона

  • 30 август 2012 08:23

  • 670
  • 0
Новият ВСС трябва да докаже върховенството на закона
©

Предстои през септември да бъде избран новият Висш съдебен съвет. Изборът е изключително важен, защото от него ще зависи какви хора ще управляват съдебната ни власт през следващите години. Тя не се ползва с особено високо доверие, както в България, така и в Европейския съюз.

Неправителствена организация ще направи на 10 и 12 септември изслушване на кандидатите за ВСС от професионалната квота. За момента само девет магистрати са заявили желание да участват в изслушването. Инициативата е стъпка по посока на прозрачността, съобщи БНТ.

По думите на Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи, организатор на изслушването, целта на изслушването е, че изборът, който ще бъде направен, ще бъде обоснован "и това да бъде видяно от всички български граждани". Сега е моментът да се изгради по-високо доверие във Висшия съдебен съвет, който ще заработи в новия си състав през октомври месец, обясни той. Изслушването на кандидатите ще се случи в интернет и ще е публично.

Търси се информиран и прозрачен избор на магистратите, коментира Мирела Веселинова, гл. редактор на сп. "Правен свят".

По думите на Антоанета Цонева, председател на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда, двете изслушвания - на парламентарната квота и на професионалната квота, за пръв път ще даде усещане за публична кампания, а "нашата идея е точно такава - да избутаме уговорките в ъгъла, да ги направим по-малко възможни, да осветлим почтените хора".

В момента се намираме в безпрецедентна криза - имаме смазващ доклад от Европа, в който се казва, че ВСС не е бил в състояние да прилага правната рамка, която му е осигурена, не е успял да гарантира и защити независимостта на съдебната система. В момента са поставени под съмнение правовият ред и върховенството на закона, каза Цонева. Следва сблъсък на конформистите и реформаторите за влизане във ВСС, каза тя.

Според Веселинова, изборът на ВСС е изключително важен и за новия главен прокурор. Важно е да разберем, че колкото и да пренаписваме законите, нищо ново няма да измислим, каза тя. Хората, които ги прилагат, те са важни. Трябва да се мисли и работи в тази посока.

Последвайте канала на

670 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини