Прокуратурата с подробности за обвинителния акт срещу Васил Божков

  • 23 април 2024 15:02

  • 5718
  • 4
© Novini.bg

Преценявайки съвкупността от доказателства, сме счели, че към момента са налице годни доказателства и сме изготвили обвинителен акт срещу 10 лица. Четирима от тях са длъжностни лица от вече закритата Комисия по хазарта. Двама от тях са заемали длъжността председател на комисията, единият от тях е бил директор на дирекция, единият е бил експерт в комисията. Общата щета, причинена от извършените длъжностни престъпления, е над 550 млн. лева незаплатени държавни такси от четири търговски дружества - хазартни оператори. Това каза пред журналисти наблюдаващият прокурор Ангел Кънев по повод внесения по-рано днес обвинителен акт срещу Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта, предаде репортер на Novini.bg.

По делото са разпитани над 250 свидетели, обвинителният акт е над 3000 страници. Внесли сме в Софийския градски съд всички доказателства, включително и класифицираните такива, и очакваме насрочване на разпоредително заседание. Считаме, че към момента не са налице обстоятелства, които да налагат съдебните заседания по това произовдство да бъдат при закрити врата. Считаме, че при един открит процес ще можем да защитим тезата си съобразно закона, заяви Кънев.

Той уточни, че по делото има обвинения за изнудване и за рекет по отношение на няколко физически лица, които са собственици на две търговски дружества, които са били конкурентни на част от обвиняемите.

В отговор на въпрос магистратът потвърди, че съпругата на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от – Елена, е сред обвиняемите по делото.

Обвиняемите лица са същите, които първоначално са били привлечени към наказателна отговорност, поясни Ангел Кънев.

СГП внесе обвинителен акт срещу Васил Божков и девет лица за участие в ОПГ

По досъдебното производство има и обвинение за подкуп. Доказателствата на този етап сочат, че користната цел е била водеща по отношение на всички обвиняеми, добави наблюдаващият прокурор.

Длъжностните лица, обвинени по това наказателно производство, са събирали неколкократно по-ниски такси, посочи Кънев.

Той уточни, че по делото са разпитвали и длъжностни лица от Министерството на финансите, включително и бившият министър на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5718 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 07:10

4
❤️ Г­­о­­р­­­е­­щ­­и­ ­м­­­о­м­­и­­ч­­­е­­­т­­­а­­ ­­­в­­­и­ ­о­ч­а­­к­­­в­­а­­т ­-­ X­1­­­8­­­.­F­U­­N

2024.04.23 | 17:23

3
ТОЗИ ПРИЛИЧА НА НЕАНДЕРТАЛЕЦ
дпс лайнярите

2024.04.23 | 16:51

2
свинята шиши кога тиквата доган кога бе

2024.04.23 | 15:46

1
hahaha

Добави коментар

Водещи новини