"Правосъдие за всеки" поиска отстраняването на Сарафов докато текат разследвания срещу него

  • 12 април 2024 15:59

  • 993
  • 6
"Правосъдие за всеки" поиска отстраняването на Сарафов докато текат разследвания срещу него
©

Съдебната реформа спря и това явно бе целта на провалените преговори за редовно правителство, заявиха в позиция "Правосъдие за всеки".

Оттам изброяват и многобройните проблеми, които произтичат от неосъществената съдебна реформа:

По местата си остава тотално компрометираният състав на ВСС;

Остава и Инспекторатът към ВСС, който е към края на втория си мандат, без да е получил такъв;

На поста си е също и и.ф. главен прокурор Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад., срещу когото текат две разследвания за евентуално извършени престъпления;

Не е избрана Антикорупционната комисия, а и.ф. неин ръководител Антон Славчев бе дясната ръка на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

От 1 март тази комисия получи разследващи функции и вече се превръща във втора прокурорска бухалка вместо в безпристрастен и ефективен разследващ орган за корупция и конфликт на интереси по висшите етажи на трите власти, изтъкват от "Правосъдие за всеки".

Олга Керелска призова и.ф. Борислав Сарафов да излезе в дълъг отпуск

По отношение на новия правосъден министър Мария ПавловаМария ПавловаМария Павлова е служебен министър на правосъдието в кабинета на Огнян Герджиков. На 9 април 2024 г. е - тя е дългогодишен следовател и заместник на и.ф. главен прокурор Сарафов, при това предложена лично от него за този пост. Така обектът на реформата - Прокуратурата, се превръща в неин субект и при явен конфликт на интереси се очаква заместник главен прокурор да прави реформата в Прокуратурата и Висшия прокурорски съвет, да може да внася предложения за дисциплинарни производства и при тежки нарушения да иска освобождаване от длъжност на главния прокурор, посочват от "Правосъдие за всеки".

Според екипа на Инициативата това е нонсенс и "открита подигравка с идеята за върховенство на правото и независимо правосъдие".

"Връщаме се четири години назад в развитието си, към протестите от лятото на 2020 г., към мрачните месеци на пълно всевластие на олигархията в държавата и политическите поръчки в съдебната власт, към които се прибавят и установените факти за паралелно правосъдие, осъществявано от брокери на влияние в частни клубове и ресторанти и при документираното участие на висши магистрати", посочва се в позицията.

И призовават - сега е моментът да реагираме остро и гневно, докато политико-прокурорската мафия не се е окопала напълно след очаквани манипулации и изборни фалшификации на предсрочните избори под погледа или с активното съдействие на МВР, чийто министър се оказа най-безценният кадър за статуквото на политическата олигархия.

Поради изложените тези Инициатива "Правосъдие за всеки" организира протест в Деня на Конституцията - Търновската конституция, поставила основите на новата българска държавност.

"Нека се съберем и кажем СТИГА ВЕЧЕ ШМЕКЕРИИ И ГРАБЕЖИ, ИСКАМЕ СВОБОДА И ПРАВОВА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, в която властта произтича от народа и за народа", апелират от "Правосъдие за всеки".

Мястото на протеста е пред Съдебната палата, където на четвъртия етаж се намират Върховната прокуратура и кабинетът на главния прокурор, "откъдето явно се осъществява до голяма степен фактическата власт в държавата от над десет години".

Едно от исканията ще бъде отстраняването от длъжност на и.ф. главен прокурор Борислав Боби Сарафов, докато приключат всички текущи разследвания срещу него, водени от специалния прокурор за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Денят е 16 април, вторник, от 18.30 часа.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
993 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.05.25 | 07:40

6
❤️ Г­­о­­­р­­е­­щ­и­­ ­­­м­о­м­­и­­­ч­­­е­­т­­а­­ ­в­­и­­­ ­­о­­­ч­­а­к­в­­­а­­­т ­­-­­­ X­­­1­­­8­­­.­­­F­­­U­N
Кое

2024.04.13 | 10:06

5
е това отвратително ръкащо изчадие от снимката, м......а му да е.а
тошо бай

2024.04.12 | 19:43

4
Александър Томов е гнусен червей!!!!!

2024.04.12 | 17:42

3
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
бг

2024.04.12 | 17:16

1
сарафов е гербаджийска подлога!
стига бе

2024.04.12 | 17:28

2
ама беше добър докато подмяната и доносническа бг управляваха заедно с гер.бави, де.песе и заедно смениха ге.шев

Добави коментар

Водещи новини