Мъж под домашен арест избяга и е в неизвестност

  • 11 март 2024 09:14

  • 565
  • 2
Мъж под домашен арест избяга и е в неизвестност
© Кадър - Нова телевизия

Роднини на убита жена сигнализираха, че подсъдим за смъртта ѝ, който е под домашен арест е избягал. Жената  е била връзвана със свински опашки, пребита до смърт с бухалки. Роднините ѝ сигнализират, че освен, че делото по това убийство се бави 5 години, един от подсъдимите, който трябваше да е под домашен арест, е избягал. Вече три месеца е в неизвестност, информира Нова телевизия.

„Сестра ми Пенка беше убита преди 5 години по жесток начин. Пребита е до смърт. Ръцете ѝ бяха вързани със свински опашки. Цялата беше в кръв и почти всяка кост от тялото ѝ беше счупена. Беше бита с бухалки”, разказва Екатерина Симова. 

От пет години съдът не може да прецени дали са осъди трима заподозрени. До изчакване на присъдата те са под домашен арест. Единият от тях обаче вече е избягал. Той е бил с гривна за проследяване.  

„Лицето беше под домашен арест повече от 2 години. Той беше много стриктен в изпълнението на това. Не сме имали никакви проблеми с него. В един прекрасен момент е взел това решение. Ние установихме липсата му и сигнализирахме органите на МВР. Не може да се търси отговорност от нас, защото веднага предприехме съответните действия", каза Росен Кирилов, инспектор „Сигурност” към Съвета за електронно наблюдение.

„Системата ни извести, че лицето беше пуснато. Имаше разрешение от съда да посещава стоматолог. След извършване на прегледа установихме, че той се връща вкъщи. Изведнъж ни даде, че си е у дома, но със срязана гривна. Съответно ние веднага се усъмнихме и сезирахме дежурната оперативна част на районното. При отиване с полицията, в присъствието на пробационен инспектор, се установи, че лицето е оставило гривната вкъщи и е напуснало дома си”, добави Кирилов.

Според него, когато дадено лице реши да избяга, това не може да бъде предотвратено, но се съобщава  за случилото се в най-кратки срокове. „Оттам насетне някъде се къса нишката - след извествянето”, твърди Кирилов.

Съдът в Кюстендил остави в ареста обвинен за опит за убийство

На ход е МВР. И от бързината на полицията зависи дали избягалият ще бъде хванат. Системата регистрира бягството, минути след като гривната е махната. Процедурата е бърза, но само ако има гривна. А в цяла България гривните са едва 250. Почти всички вече са заети.

Историята помни и други сюжети с бягство от домашен арест - историята с автокрадеца Яро, който по време на задържането си у дома открадна още две коли; на Фарук Бекташ, който след като уби двама мотористи на пътя, изчезна веднага след пускането си под домашен арест; на Хюриет Сюлейманов, който след причинена катастрофа, трябваше да си стои вкъщи, но предпочете да хване автобуса за чужбина.

„Ако трябва задържаният да бъде проверяван само в сряда, това е много тъжно. Твърде рядко е. Контрол се осъществява, когато има и елемент на изненада, за да има наистина някакъв смисъл. Въпросният човек трябва да се притеснява, че всеки момент може да го проверят и, ако не си е вкъщи, може да иде до затвора”, обясни адвокатът Ивета Анадолска.

Толкова ли е лесно да избягаш от домашен арест? Защо за цялата страна гривните, които трябва да контролират подсъдимите, са само 250? Кой и как следи дали останалите, които са без гривна, си стоят наистина вкъщи? Отговори на тези въпроси потърси Татяна Йорданова. Тя прави и експеримент – опита се да избяга от импровизиран домашен арест и да скъса електронната гривна.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
565 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.11 | 10:21

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

2024.03.11 | 10:02

1
Дано сега посети семейството на съдията, който не може да прецени три години.

Добави коментар

Водещи новини