Катя Матева (директор на дирекция „Българско гражданство“): Има масово фабрикуване на документи, с които се кандидатства за българско гражданство

  • 28 февруари 2024 19:28

  • 1360
  • 5
Катя Матева (директор на дирекция „Българско гражданство“): Има масово фабрикуване на документи, с които се кандидатства за българско гражданство
© Булфото (архив)

"Преди няколко месеца стана известно, че има масово фабрикуване на документи, които се продават по интернет и на други места". Това каза Катя Матева, директор на дирекция “Българско гражданство” при Министерството на правосъдието по повод работата на дирекцията с преписки на кандидати за получаване на гражданство, предаде БТА.

Матева бе изслушана във временната комисия за проверка на факти за дейността на Глеб Мишин, за евентуално неправомерно предоставяне на българско гражданство.

Тя посочи, че за 2023 г. кандидатите за гражданство по признак български произход са 22 055. По думите ѝ поне 7000 ще се окажат с подправени документи. Според нея бройката на кандидатстващи за гражданство ще се увеличи, заради военните конфликти в близост до България.

Глеб Мишин e кандидатствал за българско гражданство с фалшиви документи

Според нея трябва да се въведе владеене на български език, за тези лица, които кандидатстват за българско гражданство на база произход. Матева добави, че масово хората, при които са установени неистински документи, не владеят български език.

Преди седмица парламентът прие на първо четене промени в Закона за българското гражданство, предложени от Министерския съвет, които предвиждат задължително условие за придобиване на българско гражданство от лица с български произход, както и от лица с родител, придобил българско гражданство, да бъде владеенето на български език.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1360 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.02.29 | 01:56

5
Продължават с тъпотиите !За македонците които говорят на български диалект това не следва да се отнася .Тези които учат в БГ го говорят ,но тези които са там къде точно се изучава български легално във Вардарско,след като забраняват български книги?Пускайте македонците ,никоя държава примерно Румъния дава румънско гражданство на всички молдовци ,въпреки че не са етнически румънци с оглед историята.

2024.02.28 | 23:36

4
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2024.02.28 | 22:27

3
Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук----> use.my/medinfo
Плашило

2024.02.28 | 19:57

1
Някоя по грозна нямаше ли да сложите на този пост

2024.02.28 | 22:20

2
Ми къде да намерят по грозна бе.

Добави коментар

Водещи новини