В Плевенския окръжен съд са разгледани 42 дела по несъстоятелност през миналата година

  • 24 януари 2024 15:01

  • 651
  • 0
В Плевенския окръжен съд са разгледани 42 дела по несъстоятелност през миналата година
© Bulphoto (архив)

В Окръжен съд – Плевен през миналата година са разгледани 42 дела по несъстоятелност. От тях новообразуваните са 15. Това съобщи съдия Стефан Данчев, заместник- председател на съда. 

Той посочи, че по-голямата част от делата са по молба на самите длъжници за откриване на производство по несъстоятелност спрямо тях. 

"Лошото в случая е, че тези дружества, които подават молба за откриване на производство по несъстоятелност, не разполагат с никакво имущество. Тези дела приключват с решение по спиране на производството по несъстоятелност поради липса на разноски, за да може то да се движи", обясни съдия Данчев. Той допълни, че повечето от делата след година спират, производствата се прекратяват, търговецът се заличава от регистъра, без да могат кредиторите да бъдат удовлетворени. "В по-голямата част става въпрос за публични вземания - на държавата от неплатени данъци, като главно се касае за задължения по данък добавена стойност върху осъществени сделки, осигурителни вноски и други. Често задълженията варират от 100 000 до 3 млн. лв., които остават несъбрани за хазната по едно производството по несъстоятелност", коментира съдия Данчев пред БТА. 

Съдът в Кюстендил насрочи ново заседание по делото "Дупнишка популярна каса"

Той припомни, че още през 2017 г. у нас е въведена нормативната уредба във връзка с производство по стабилизация на такива търговски дружества, които са застрашени от изпадане в несъстоятелност.

"Тя предвижда превенция, ако има опасност търговците да изпаднат в неплатежоспособност и да се вземат определени мерки с участието на съда, изготвяне на план за оздравяване на предприятието и т.н. За съжаление, откакто съществува тази уредба до настоящия момент, в нашия съд не е образувано нито едно такова дело, т.е. самите търговци нямат навик да следят икономическото състояние на дружествата си и да реагират превантивно, ако има такава опасност, която безспорно може да се види при изготвените счетоводни отчети, баланси и други", посочи още съдия Данчев.

От годишната статистика на Окръжния съд в Плевен става известно, че през миналата година приключилите търговски дела са 161 от общо разгледани 268. В тримесечен срок са решени 57 процента от съдебните казуси.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
651 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини