Катастрофата със загиналите музиканти: Отложиха делото заради неявяване на подсъдимия турски шофьор

  • 11 декември 2023 12:31

  • 1662
  • 1
Катастрофата със загиналите музиканти: Отложиха делото заради неявяване на подсъдимия турски шофьор
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Апелативният съд в Пловдив отложи за края на януари делото срещу турския шофьор, който преди пет години в катастрофа на прохода Хаинбоаз причини смъртта на двамата музиканти Николай Николов и Павел Дюлгеров.

На първа инстанция Мехмет Калиман получи условна присъда, но близките на починалите младежи я обжалват. И за днешното заседание обаче се оказа, че турският шофьор е нередовно призован и делото отново беше отложено.

29 юни, 2018 година, след челен удар между кола и тир на прохода Хаинбоаз загиват музикантите Николай Николов – Ni.co. и Павел Дюлгеров.

След инцидента шофьорът на турския тир е разпитан, но не е задържан. Разследването продължава пет години, като през това време Мехмет Калиман многократно преминава през България.

През февруари тази година той е задържан. Освободен е на 18 май, когато Окръжният съд в Стара Загора му дава 3-годишна условна присъда, защото автотехническата експертиза не доказва вината му.

Още същият ден той напуска страната. Родителите на загиналите момчета обжалват, но и днес в съда днес не се явиха нито подсъдимия, нито неговия защитник

"Подсъдимият е нередовно призован няма как да дадем ход на делото в негово отсъствие. Това е съществено процесуално нарушение", заяви Пламен Бонев, адвокат на близките.

Изпратено е искане до турските съдебни власти шофьорът да бъде редовно призован, предава БНТ.

Две семейства търсят справедливост за децата си, загинали в катастрофа

"Беше споменато, че на 1 декември е изпратена молбата до посолството на Турция, което за мен е малко странно, защото първото заседание беше на 18 септември. Реши се, пак не беше тогава се явил. След това имаше ноември месец и чак на 1 декември се изпраща това писмо за съдействие за изпълнение на съдебна поръчка, което е според мен прекалено късно", коментира бащата Цветан Николов.

Ако и за следващото съдебно заседание Мехмет Калиман не бъде редовно призован, от обвинението обясниха, че има процедура, която позволява той да бъде съден задочно. Според адвоката на близките обаче, това е трудно да се случи.

"Ако не се яви не е проблем, ако е редовно призован, но ако не е редовно призован не мисля, че ще дадем ход на делото. Може да бъде съден, ако е редовно призован, може да дадем ход без да присъства лично", допълни Пламен Бонев, адвокат на близките.

Близките на загиналите момчета и днес поискаха както по – сурово наказание за водача на тира, така и законови промени.

"Ефективни присъди. Това е основното, което трябва да се случи най-накрая в България. Особено при причиняване на смърт на пътя. Ефективна присъда. За да има и индивидуална превенция, но не само. Да има и генерална такава превенция", заяви Мариела Николова.

"И праг за условни присъди, който в момента е 3 години. Според мен е висока", каза още Цветан Николов.

Следващото заседание в Апелативния съд ще бъде на 22 януари.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1662 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.11 | 14:58

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини