Осъдиха следовател - пречил на полицаи да го проверят след катастрофа

  • 08 декември 2023 16:16

  • 1212
  • 1
Осъдиха следовател - пречил на полицаи да го проверят след катастрофа
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Варненският следовател Атанас Илчев е окончателно осъден да плати глоба от 1000 лева, за това, че в продължение на един час е пречил на полицаи да проверят документите му и да го тестват за алкохол, след като е причинил катастрофа, реши Върховният касационен съд (ВКС) (виж тук), който отхвърли всички възражения на Илчев и остави в сила решението на Софийския апелативен съд (САС), показа проверка на "Лекс".

Илчев беше пратен на съд за противозаконно пречене на орган на властта по чл. 270, ал. 1 от НК, за което законът предвижда до 3 години затвор или глоба от 500 до 2000 лева.

Следователят беше наказан само с глоба, тъй като съдилищата отдадоха тежест на смекчаващите вината му обстоятелства - чистото съдебно минало, професионалната му ангажираност и това, че става дума за инцидент, който е изключение в живота му, макар че в решението на апелативния съд беше отбелязана престъпната му упоритост и това, че като следовател поведението му трябва да издига не само неговия авторитет, но и този на институцията.

Започват дисциплинарки срещу военните магистрати, бавили разследването на СРС с президента

Инцидентът е от 26 юни 2021 г., когато Илчев се връщал със семейството си от Шумен към Варна, след като присъствали на тържество на техни близки. Около 18,15 г. се движел в лявата лента на магистрала "Хемус", когато загубил управление и се ударил в мантинелата. По това време вдясно от него се движел друг автомобил, който бил ударен от колата на Илчев и се завъртял.

Свидетел е станал шофьорът на трета кола, който спрял в аварийната лента и отишъл да попита дали някой от участниците в катастрофата има нужда от помощ. Той е дал показания в съда, че Илчев започнал на висок глас да го пита кой е, защо е спрял, като пояснил, че следователят лъха на алкохол. На мястото пристигнала и кола на Пътна помощ, шофьорът на която също свидетелствал, че Илчев мирише на алкохол и затова опитал да вземе ключовете на колата му. Според показанията следователят опитал да го удари, но вместо това шофьорът на Пътната помощ го ударил, а после извикал и полиция.

В това време Илчев предложил на шофьора, чиято кола ударил, да му плати щетите, но той отказал и искал да изчакат да дойде полицията. Тогава подсъдимият се ядосал и го ударил зад врата.

Пристигналите на мястото полицаи станали свидетели на тази сцена и поискали документите на двамата участници в произшествието, като Илчев казал, че документите не са у него, след което дръпнал жилетката на единия униформен, като полицаите също свидетелствали, че лъхал на алкохол. След като казали на следователя, че ще го тестват за алкохол, той казал, че няма да даде проба, докато не ги снима с телефона си. Приближил се до единия полицай, който му казал да се дръпне, а Илчев го питал дали ще го удари. След това казал на полицая, че името му се помни лесно и ще прати поздрави на полицаите и семействата им. След още няколко опита да снима полицаите, Илчев склонил да даде проба, но издишал малко въздух в теста и той отчел невалидна проба, като отказал да бъде тестван повече.

След известно време пристигнал друг екип полицаи, които също опитали да тестват Илчев, който първо отказал, но след това се съгласил. През това време съпругата му допуснала, че дрегерът не работи и полицаите тествали другия шофьор, при който апаратът отчел валидна проба и нула промила алкохол.

При последния опит Илчев да даде проба, той издишал рязко, въпреки че му обяснили, че трябва да поеме дълбоко въздух и да издиша в продължение на 4-5 секунди. След като дрегерът отчел недостатъчен обем, Илчев се обърнал към полицая с думите: "Искате да ме уморите ли?", отказал да дава повече проби и се отдалечил. Полицаят му казал да спре и след като следователят отказал, униформеният го задържал и му сложил белезници.

"Аз вас тримата ще ви запомня. Да сте живи и здрави вие и вашите семейства. Ще разбера къде живеете, ще ви пратя честитки и ще дойда да ви почерпя", говорел Илчев на полицаите в патрулката, докато го водели към Провадия. Там бил отведен в болница за медицинско изследване, където отказал да даде кръвна проба, защото се страхувал, а фелдшерката свидетелствала, че миришел на алкохол и залитал.

На Илчев бил съставен акт, била му наложена глоба от 2000 лева и книжката му била отнета за 2 години. Съдът в Провадия обаче отменил наказателното постановление, защото срещу Илчев вече било образувано наказателно дело за същото деяние.

Пред ВКС Илчев и защитата му твърдят, че деянието му е несъставомерно, като изтъкват, че той е имал право да откаже да даде проба за алкохол. Освен това претендират, че дори и да има нарушение, то е административно.

Върховните съдии Петя Шишкова (председател на състава), Надежда Трифонова и Петя Колева (докладчик) отбелязва на първо място, че няма нарушение на принципа "ne bis in idem", както твърди Илчев, тъй като административното производство срещу него е прекратено и наказателното постановление е било отменено именно заради започналото наказателно дело, а освен това съдиите посочват, че няма и пълно съвпадение на фактите в двете производства.

След това ВКС пояснява, че следователят Илчев не е отказал да даде проба, а целенасочено е пречил на полицаите да го тестват и това прави деянието му престъпно, а не административно нарушение, като разликата е в обществената опасност.

Отстраниха за 4 месеца следовател, карал пил

"В случая не се касае до обикновено неизпълнение на полицейско разпореждане, което е административно нарушение, а до осуетяване изпълнението на задълженията на органите на власт. В разглежданата хипотеза не става дума за упражняване на права от подсъдимия Илчев, т. к. в нито един момент той официално не е отказал да бъде проверен за алкохол, да му бъде извършена проверка на документите, в която ситуация, те биха процедирали по друг начин, а е налице целенасочено поведение към възпрепятстване изпълнението на служебните задължения на полицейските органи, което е продължило докато те са били в затруднение да упражнят правомощията си по служба", се казва в окончателното решение на съда, като ВКС припомня, също че това поведение на Илчев е продължило повече от час, като се е наложило да идва и втори екип полицаи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1212 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.08 | 17:33

1
А ЗАЩО НЕ Е УВОЛНЕН?

Добави коментар

Водещи новини