Съдят общински служител, поискал 4000 лв. подкуп от чужденец

  • 07 декември 2023 14:18

  • 900
  • 0
Съдят общински служител, поискал 4000 лв. подкуп от чужденец
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

61-годишният Г.К. – общински служител в Генерал Тошево, е предаден на съд от Окръжна прокуратура – Добрич за поискан и приет подкуп от немски гражданин, живущ в България, за да не изпълни своите служебни задължения и да не състави констативен акт за незаконен строеж на постройка.

Той ще бъде съден за престъпление по член 301, ал.1 от НК.

От дълги години обвиняемият работел като главен експерт в Община Генерал Тошево. Част от неговите задължения било да организира безпристрастно и обективно проучване на сигнали и жалби на граждани, свързани с проблеми от устройствен характер, и сигнали за незаконно строителство.

Инспектори от "Автомобилна администрация" - Пловдив влизат в затвора за подкуп

Именно такъв сигнал получил Г.К. в началото на март 2022 година. Информацията гласяла, че немски гражданин, живущ в село в Община Генерал Тошево, строи без надлежните разрешителни гараж в двора на имота си. На 21 март 2022 година той предприел действия за изясняване на фактите и посетил дома на чужденеца.

Констатирал, че там наистина текат строителни действия, за които няма издадени никакви документи. В разговор със собственика на имота, общинският служител разбрал, че мъжът е готов да поправи това и да предприеме действия по узаконяване на постройката.

Г.К. се възползвал от факта, че немският гражданин не познава българското законодателство, симулирал изпълнение на дейности по измерване и изчисление на своеобразна такса за извършване на услуга и поискал сумата от 4000 лева.

Парите трябвало да послужат за узаконяването на гаража, а собственикът на имота бил убеден, че става въпрос за регламентирана такса, която той заплащал.

Ако бъде признат за виновен Г.К. може да получи наказание до шест години „лишаване от свобода“ и глоба до 5000 лева. Предстои делото срещу 61-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане във Окръжен съд - Добрич.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
900 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини