Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  • 04 декември 2023 17:57

  • 655
  • 2
Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци  ще помага на адвокати
© Министерство на правосъдието

Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и непълнолетни чужди граждани в България за последните 3 години.

Статистиката бе цитирана днес при представяне на Наръчник за работата на адвокати, които са представители на непридружени малолетни и непълнолетни бежанци, възложен от НБПП на екип от адвокати с редактор доц. д-р Капка Георгиева, съобщават от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

„Държавата дължи грижа по предоставяне на качествена правна помощ на най-уязвимата категория бежанци – непридружените малолетни и непълнолетни. Този наръчник ще допринесе да се повиши стандартът за това“, заяви заместник-министърът на правосъдието Юлия Ковачева.

Представител на ООН: Не бях виждала бежанци, чиято първа мисъл е пак да се върнат в родината си

Наръчникът съдържа условията и реда за предоставяне на закрила, органи, видове закрила, основания за отказ, прекратяване и отнемане на закрила, права и задължения на чужденците, търсещи и получили закрила. Той обобщава всички основни правна актове в областта на бежанското права, както на национално, така и на европейско и международно ниво. Отразени са и връзките между различните правни отрасли.

Акцентирано е върху правата и задълженията на адвоката във всички етапи от производството по предоставяне на международна закрила. Председателят на НБПП Наталия Илиева припомни, че работа на адвокатите в това представителство е особено важна. „Те взаимодействат с всички институции, които имат отношение с непридружените деца бежанци – училища, лечебни заведения, социални служби и т.н.“

Председателят на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева благодари на съставителите на Наръчника адвокатите Любка Димитрова, Лидия Манова и Красимир Владимиров, както и на адвокатите, осъществяващи правна помощ на децата бежанци. Изготвянето на Наръчника е част от проект изпълняван от ДАБ, финансиран по програма „Вътрешни работи“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
655 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.04 | 21:07

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex
срамота

2023.12.04 | 18:48

1
можехте поне да споменете адв. Даниела Доковска!

Добави коментар

Водещи новини