Атанас Славов: Важните за държавата промени тръгват от университетските аудитории

  • 13 ноември 2023 17:40

  • 737
  • 2
Атанас Славов: Важните за държавата промени тръгват от университетските аудитории
© МП
Слушай новината Слушай новината

„Именно в академичните аудитории се раждат промените, които после и политици, и администрации, и бизнес осъществяват на практика. Неслучайно най-силните, водещите държави в света са тези, които имат университети на първите 100 места в света. Защото промените, тръгващи от академичната общност, преминават впоследствие във всички сфери на обществения живот“.

Това заяви министърът на правосъдието доц. д-р Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в при откриването на Месеца на публичната администрация в Нов български университет днес. Организатор на събитието са департаментите по „Право“ и „Администрация и управление“. А министърът на правосъдието бе първият лектор, съобщиха от пресцентъра на МП.

„Радостен съм, че имаме възможност да приветстваме лично министъра на правосъдието“, каза ръководителят на департамент „Право“ в НБУ проф. д-р Веселин Вучков.

Пред студентите и преподавателите Славов открои триадата идея-политики-законодателство. И акцентира върху ключовата роля на институциите и администрацията за превръщането на една добра идея в нещо, което променя модела на управление на страната и дава реален резултат в обозримия хоризонт на една-две години.

Мандатът на последното 49-то Народно събрание е започнал с промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за въвеждане на института за независимо разследване на главния прокурор, въвел реално стандарти, които години наред сме отказвали да въведем като държава. Но: „Още два пъти в рамките на следващите три месеца променихме ЗСВ в същата онази материя, по която бяхме взели първото решение. И това се случва, защото определени институции в съдебната власт не били точно разбрали какво е имал предвид законодателят! Т.е. когато в определена сфера законите се променят по-бързо, отколкото се случват кинофестивалите в страната ни, имаме проблем“, илюстрира доц. д-р Славов. 

И министър Славов разговаря с Лаура Кьовеши

В лекцията си министърът очерта и пътя от ценностните, идейно-политически програми на партиите до превръщането им в конкретни законодателни решения „така, че на финала да постигнем резултат, а не хаос в системата“. Пътят минава през предизборни, управленски, законодателни, оперативни програми и ролята на добрата администрация, загрижена за публичното благо, подчерта Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в.

Приоритетите на настоящия екип на Министерството на правосъдието са независимото, качествено, ефективно правосъдие, което се постига с гаранциите за независимост на съда и за отчетност на прокуратурата, заяви още доц. д-р Славов. Предстои и да бъде обявена концепцията на нов закон за лобирането.

На финала министърът отправи призив към студентите: „Да работиш за кауза, за идея, за институция, която има мисия да променя живота на хората за мен поне винаги е било по-високият стимул. Не се отказвайте от кариера в публичния сектор, държавата ни има нужда от вашите знания, а обществото ни ще оцени този избор“.

В рамките на Месеца на публичната администрация в НБУ ще бъдат проведени публични лекции от експерти в различни държавни администрации и органи на съдебната власт. Сред тях са заместник-председателят на Националното бюро за правна помощ адв. Лилия Симеонова и директорът на дирекция „Процесуално представителство пред ЕСПЧ“ към Министерството на правосъдието Милена Коцева.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
737 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.13 | 19:06

2
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват---->> mub.me/keto

2023.11.13 | 18:29

1
от всичката помия, която се именува "университети" в България, сериозни международни постижения имат само два факултета на СУ - физическият и донякъде химическият. всичко друго е плява.

Добави коментар

Водещи новини