Зинаида Златанова: Тепърва ще чуваме новини от и за Европейската прокуратура в България

  • 14 август 2023 14:31

  • 1353
  • 1
Зинаида Златанова: Тепърва ще чуваме новини от и за Европейската прокуратура в България
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Тепърва ще чуваме новини от и за Европейската прокуратура в България. Машината се задвижи много сериозно от около една година. ... Като всички европейски институции - там машината се задейства бавно, но за сметка на това действа безкомпромисно. Това каза пред БНР Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова, бивш ръководител на Представителството на Европейската прокуратура в България и бивш правосъден министър. 

Тя припомни, че Европейската прокуратура работи от по-малко от две години и първият доклад за дейността ѝ е за 2022 г.: "През март 2023 г. имахме съобщение за един друг проект, който беше ноторно известен в България. Той е за т.нар. Ларго. Ако погледнете новините на сайта на Европейската прокуратура, че там има стартирано разследване. Има и няколко разследвания за злоупотреби с ДДС в много големи размери, които са трансгранични, в които и България, за съжаление, участва. В доклада на Европейската прокуратура за 2022 г. от 865 новозапочнати разследвания за целия ЕС - 101 са в България, което е доста съществена цифра, имайки предвид размерът на нашата страна". 

Златанова подчерта, че презумпцията за невиновност е много строго съблюдавана от европейските институции, но в случаите на разследване на кметове на населени места, независимо в коя европейска държава, имената им се съобщават. Тя добави, че не може да се твърди, че спрямо кмета на Генерал Тошево има някакво специално отношение, защото е от България.

Арестуваха кмета на Генерал Тошево за измама

Като бивш правосъден министър тя коментира, че в промяната в законодателството, което е под натиска на общественото недоволство, има добра новина и тя е, че политиците чуват това, което искат хората, но "лошата новина за тези, които приемат законите, е, че гражданите няма да се задоволят само с това, а то трябва да бъде продължено през институциите, за да се ликвидира това явление", каквото е домашното насилие или шофирането след употреба на алкохол и наркотици.

Според Зинаида Златанова в България жертвата не е в центъра на наказателния процес: "От това идват и тези обществени настроения, които обвиняват жертвата. Това е резултат. Модерният подход в Европа е центрирана към жертвата правна система".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1353 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
а

2023.08.14 | 16:11

1
Дано се погрижи за обекта "Барселонагейт"

Добави коментар

Водещи новини