Адв. Рангелов: По-високите глоби няма да намалят катастрофите

  • 12 май 2023 08:39

  • 599
  • 5
Адв. Рангелов: По-високите глоби няма да намалят катастрофите
©

"Хората, които са агресивни и имат примитивно поведение на пътя, не четат законите, не се интересуват какви са последиците, ако допуснат тежко ПТП. Малка е вероятността увеличаването на наказанията за тежките ПТП-та и такива за употреба на алкохол и наркотици да повлияят върху честотата и тежестта на подобни събития". Това заяви пред БНР адвокат Людмил Рангелов.

Според него повечето от внесените законопроекти, касаещи катастрофите по пътищата, са несръчно направени и са съсредоточени върху увеличаване размера на наказанията.

За него намерението на БСП за отмяна на паричните гаранции за пияни и дрогорани шофьори е популистко предложение:

"Това е обърнато като една утеха на близките, че това лице ще остане задържано под стража, докато не приключи съдебното следствие и не се постанови съдебен акт". 

Експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков: Трагедията на бул. "Сливница" е "отгледана"

В предаването "Преди всички" адвокат Рангелов изказа мнение, че всеки конкретен случай трябва да се обсъжда адекватно. Усещането за справедливост трябва да остава у всички, категоричен е той. 

Според адвоката присъдата на Георги Семерджиев, който бе осъден на 20 години лишаване от свобода, е горната граница като наказание. Той не смята, че присъдата ще падне на по-горна инстанция. По думите му това е достатъчно дисциплиниращо наказание."За смърт, причинена от непредпазливо деяние, съкратеното съдебно следствие не би следвало да бъде изключвано. По начало съкратеното съдебно следствие е голям риск, особено при ПТП", коментира адв. Рангелов.

Според него трябва да се мисли за организацията на контрола по пътищата и за бързината и неотменеността на санкциите. Там са проблемите, категоричен бе той. 

Адв. Рангелов коментира и намерението на номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да поиска освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. Той припомни мнението си, че при настоящия ВСС освобождаване на Гешев не може да се случи. "От вчера обаче за пръв път съм разколебан", каза той. Според него "зад завесата се правят споразумения между политическите сили". 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
599 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ZeЛЕвСКИ

2023.05.12 | 09:03

1
АБЕ ЩО ГО ПУСКАТЕ ТОО ДЪРТ ГЕйРБАВ ПЕДАЛ....... ТОЙ НАДЪЛГО И ШИРОКО ОБЯСНЯВАШЕ КАК СА ИСКАЛИ ДА ЗАТРИЯТ СЕМЕЙСТВОТО НА КАСКЕТА КЕШЕФФ С ТАА ПИРАТКА.... МУ-ХА-ХА
Гглоби

2023.05.18 | 13:41

5
Да се плащат до седмица а при неплатени се вземат номерата на място Па да видим
Нен

2023.05.12 | 09:42

4
Абсолютно прав е рози адвокат, не може едни глоби да плашат примитивни неандерталци!! Проблемът е един-затъпяването на обществото ни, личи си по всичко, че сме страшно тъп и просташки народ!! Вижте липсата на политическа култура -сами си го нацепихме с "промяната" и 2 години ни управлява Чебурашко, липсата на икономическа култура-докаеахме си икономиката до срив с милиардните държавни кредити за последните 24 месеца и задлъжнялостта на населението към фирмите за кредити....липсва ни качествено образование-държава сме в която надзирателите в затвора получават по-високо заплащане от учителите......тъп неандерталец зад волана не го плашат високи глоби!!! Разберете го веднъж завинаги, страдат само отговорните шофьори, глупаците обаче убиват без да им пука.Замислят се след като направят белята....преди това не.Стига с тези малоумни глоби

2023.05.12 | 09:35

3
Много хубав човек, кадърен, интелигентен. Е да малко веждите трябва са ускубе, но пък какъв мъж.

2023.05.12 | 09:34

2
Може би не, но ще има повече пари за Герб

Добави коментар

Водещи новини