ВАС разпореди незаконният строеж на язовир Искър да бъде премахнат

  • 20 февруари 2023 18:31

  • 1488
  • 1
ВАС разпореди незаконният строеж на язовир Искър да бъде премахнат
© Facebook/Vladislav Panev
Слушай новината Слушай новината

Върховният административен съд остави в сила решението на Административния съд в София, с което е отхвърлена жалбата на „Био Майнинг“ срещу заповедта на главния архитект на Столична община за събаряне на незаконен строеж на язовир „Искър“, съобщават от Върховния административен съд.

Според анализа на събраните доказателства предметът на заповедта за премахване представлява нов строеж, за който не са налице одобрени инвестиционни проекти, липсва и издадено разрешение за строеж.

ВАП се самосезира за незаконно строителство в чашката на язовир "Искър"

Касационната инстанция не споделя доводите в жалбата на „Био майнинг“, че е в изпълнение на сключен договор за съвместна дейност, дружеството е осъществило текущ ремонт на съществуващ стар навес, допълва БТВ.

Няма никаква пречка, историческите аерозаснемания да бъдат ползвани като доказателство редом с другите събрани по делото доказателства. Тези аерозаснемания установяват както наличието на нова сграда, различна по форма и размери от съществуващия на нейно място стар навес, така и годината на изграждането ѝ, посочват от ВАС. 

В подкрепа на тези изводи е и заключението на допуснатата и приета съдебно-техническа експертиза, според която без съмнение е налице изцяло нов строеж, изпълнен след 2017 г. Липсата на инвестиционни проекти и разрешение за строеж, характеризират сградата като незаконна, а годината на изграждането й не допуска приложението на нито една от хипотезите за търпим строеж, посочват от съда.

Дори осъществените строителни работи хипотетично да бъдат възприети като ремонт на съществуващ стар навес, същите не е възможно да бъдат квалифицирани като „текущ ремонт“, тъй като са изградени/заменени конструктивни елементи – основи, носещи колони, нови стени и покривна конструкция, допълват от съда.

Последвайте канала на

Novini.bg
1488 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.02.20 | 19:16

1
Дреме му на вълчо, колкото махнаха автоджамбазите на Драган Цанков, толкова ще го махнат и него.

Добави коментар

Водещи новини