Сарафов атакува предложените промени в НПК: Крайно противоконституционни са

  • 11 януари 2023 15:29

  • 1469
  • 3
© Novini.bg

Депутатите обсъждат на първо четене в правна комисия пет проектозакона за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс. Пред журналисти в кулоарите на парламента заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов определи всички от тях за "крайно противоконституционни".

"Не само аз, а и колегите, с които говоря, считат, че това е открит опит за овладяване на съдебната система и отсраняване както на главния прокурор, така и на председателите на ВКС и Върховния административен съд. Надявам се подбудите да са били по-чисти и да се дължат на недобро познаване на закона, а не на подобни мисли. Ако бъдат приети, това ще е потъпкване с кални ботуши на Конституцията на България", категоричен бе той и предупреди, че ако някой от законопроектите бъде приет, Конституционният съд ще бъде незабавно сезиран. 

Крум Зарков: Надявам се депутатите да са разбрали, че е дошло време за приемане на механизма за контрол на главния прокурор

Основният проблем, по думите на Сарафов, е, че в текстовете се предвижда възможност главният прокурор да може да бъде отсранен само по сигнал, който съдържа законов повод, но не и достатъчно данни. "Това е основен текст в накзателния процес: че наказателно производство се образува, когато има законов повод и достатъчно данни. В момента в законопроекта влиза само законов повод. Имам притесненията, че ако подобен законопроект бъде приет, още в първите дни ще има 70-80 сигнала, всеки от който ще е основание да се образува наказателно производство, дори да няма фактология и доказтелства в него", посочи зам.-главният прокурор. 

Според него, в момента главният прокурор не е безконтролен, а това е станало ясно още през 2021 г., когато Конституционният съд е определил, че всеки прокурор може да разследва главния. "Не мисля, че главният прокурор е безконтролен. Отчетност и отговорност са две различни неща и понятия. Той се отчита пред Народното събрание с ежегодните доклади и тримесечните изслушвания. Има и механизъм за търсене на отговорност. При наличие на законен повод и достатъчно данни, може да бъде образувано наказателно прозиводство срещу всеки. Всеки един прокурор може да бъде отстранен. ВСС осъществява контрол, Прокурорската колегия осъществява контрол върху работата на всички. Не съм против да има механизъм за разследване на главния прокурор, желая да има отчетност и отговорност на всеки един в Прокуратурата, но механизмите не могат да бъдат саморазправа. Това да се разследва галвният прокурор от разследващ полицай означава пряк път за политическа репресия", на мнение е Борислав Сарафов. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1469 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
фес шарлатанин -дпс и сараите

2023.01.11 | 15:47

1
този мазцник и лоръчков деец на гешев цацаров боко и сараите трябвя дя бъде озаптен по законов път и повече да муе забранено да борави със съдебни дела ,процедури инормативи
Не той ти си неграмотника тука

2023.01.11 | 18:54

3
Виж се как пишеш., малоумник ли си?

2023.01.11 | 17:02

2
Да ви е бъ сайта

Добави коментар

Водещи новини