Гешев внесе искане в КС за обявяване на противоконституционност на част от разпоредба на НК

  • 23 септември 2022 11:10

  • 1078
  • 7
Гешев внесе искане в КС за обявяване на противоконституционност на част от разпоредба на НК
© Булфото (архив)

Главният прокурор на Република България Иван Гешев внесе искане в Конституционния съд (КС) за обявяване на противоконституционност на част от разпоредба на Наказателния кодекс (НК) (чл. 240а, ал. 7 от НК в частта „и когато не е собственост на дееца“), която касае принудително безвъзмездно отнемане на движими вещи, собственост на лице, което не е участвало в престъпление и не е било страна в наказателния процес.

Съгласно разпоредбата на чл. 240а, ал. 7 от НК „превозното или преносното средство, послужило за превозването или пренасянето на предмета на престъплението, се отнема в полза на държавата и когато не е собственост на дееца, освен ако стойността му явно не съответства на тежестта на престъплението“. Наказателната отговорност е лична, а в оспорената част на разпоредбата на чл. 240а, ал. 7 НК, макар и отнемането да не е изрично формулирано като наказание, на практика се санкционират лица за чужда вина, което е конституционно нетърпимо като противоречащо на принципа на правовата държава.

Крум Зарков предложи промени в Наказателния кодекс

Цитираната разпоредба не съответства на концепцията на Конституцията на Република България (КРБ) за правова държава (чл. 4, ал. 1) и произтичащите от нея права на неприкосновеност на частната собственост (чл. 17, ал. 1 и ал. 3 КРБ), правото на защита (чл. 56 КРБ) и правото на защита в процеса (чл. 122, ал. 1 КРБ), тъй като собственикът на подлежащата на отнемане вещ, понасяйки индивидуална тежест за чужда вина, не разполага с никакви правни средства да защити законните си интереси.

В искането до КС се посочва, че възможностите за държавна намеса в частната собственост са строго ограничени. Принудителното безвъзмездно отчуждаване на определени от закона движими вещи, принадлежащи на граждани, които нямат отношение към извършеното престъпно деяние, при това без да им е осигурена възможност да защитят интересите си, представлява груба и неоправдана намеса в неприкосновеното право на собственост.

„В колизия със защитените от чл. 56 и чл. 122 КРБ права, според атакуваната разпоредба тези лица нямат права нито в досъдебното производство, нито в съдебната фаза на процеса. Те дори може изобщо да не знаят за засягането на собствеността им“, се посочва в искането до Конституционния съд. По този начин се нарушава балансът между защитата на обществения и на личния интерес.

Радина Лазарова
1078 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Защо триете, страхливци?

2022.09.23 | 11:50

4
Лъжа ли е, че Каскета на Бръснатата милиционерска кратуна е най-голямото зло, което герберастката престъпна пасмина и ортака й - милиардера от сараите, причиниха на българския народ? Лъжа ли е, че ако Каскета не прикриваше чудовищните грабежи и престъпления на сикаджийската мутра, България нямаше да е на първо място в Европа по корупция, по бедност, по най-висока смъртност и всичко останало?! Лъжа ли е, че искаджийската мутра, Д Свинската Цаца и Каскета на Бръснатата кратуна са убийците на пет хиляди пенсионери, предпочели смъртта пред бедността и мизерията?! Да си вдига задника и да се измита!

2022.09.24 | 11:42

7
Лъжа е
6 - и

2022.09.23 | 12:51

6
"Оди" да извъртиш две свирки на Бръснатата Кратуна с каскета бе, нищожество сарайско-банкянско! Мазната мутра на Милиционерина от ДС - школата в Симеоново е аут бе, мерзавецо!
Гешефта му

2022.09.23 | 11:31

2
Гешев твоето време изтича , цяла България те мрази освен ГЕРБ не разбраЛИ .
народен глас

2022.09.23 | 12:13

5
оди се пери за яд смрадливите джендъри дб и пп той ще си изкара целият мандат
Гешефта му

2022.09.23 | 11:31

3
Гешев твоето време изтича , цяла България те мрази освен ГЕРБ не разбраЛИ .
бай Иван

2022.09.23 | 11:25

1
Точен си!

Добави коментар

Водещи новини