Гешев: Надявам се да не изпаднем в конституционна криза

  • 21 септември 2022 15:04

  • 406
  • 4
Гешев: Надявам се да не изпаднем в конституционна криза
© Булфото (архив)

Главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във коментира по време на заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, че искрено се надява да не изпаднем в конституционна криза, като част от това би било невъзможността ВСС да упражни правомощията си, регламентирани в Конституцията и законите на страната. Той каза това по повод очакваното решение на Конституционния съд (КС) за мандата на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и във връзка с откриването на процедура за избор на директор на Националната следствена служба (НСлС), предаде БНР.

Гешев допусна, че решението на КС за ИВСС ще касае и работата на Съвета, като добави, че в някои хипотези Прокурорската колегия може да не разполага с необходимия брой членове и гласове, за да упражни законовите си правомощията, както в случая с избор на директор на НСлС. Главният прокурор изрази надежда, че избор ще има и че ВСС ще може да упражнява правомощията си в пълен обем.

Конституционният съд ще реши на 27 септември дали е допустимо по Конституция да се преустанови дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за неопределено време поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите, и неизбиране на нови от Народното събрание. Министърът на правосъдието в служебния кабинет Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо обвърза предстоящото решение на КС по казуса с това как ще работи Висшият съдебен съвет, чийто мандат изтича на 3 октомври. Към момента за членове в новия състав на ВСС са избрани представители единствено от професионалната квота (съдийска и прокурорска), но не и от парламентарната, която се състои от 11 души. 

Гешев: Политиците да свалят розовите очила и да видят бума на престъпността

По време на днешното заседание Прокурорската колегия единодушно откри процедура за избор на директор на Национална следствена служба (НСлС). Мандатът на сегашния директор на НСлС и заместник главен прокурор по разследването Борислав Сарафов изтича на 18 декември т.г. Право да издигат кандидати имат поне трима членове на Прокурорската колегия на ВСС, главният прокурор и министърът на правосъдието. 

Десислава Станева
406 4

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.09.21 | 19:47

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Ало, Гешев!

2022.09.21 | 16:00

3
Ние сме в конституционна криза от 1991 година, когато нашите умници в Парламента я измислиха? Виждаме, че тя не рабти вече 33 години!
Ха ха

2022.09.21 | 15:33

2
Плешивата Тиква говори за Конституцията! Вицове за милиционери!

2022.09.21 | 15:10

1
Каскет скапан евтин...

Добави коментар

Водещи новини