ВКС потвърди ефективна присъда за смъртта на 4 работници при рухналия хотел "Вероника" през 2015 г.

  • 16 септември 2022 14:12

  • 445
  • 0
ВКС потвърди ефективна присъда за смъртта на 4 работници при рухналия хотел "Вероника" през 2015 г.
© Bulfoto
Слушай новината Слушай новината

Върховният касационен съд отмени оправдателните присъди на двама от подсъдимите за срутването на хотел „Вероника” край Варна, при което загинаха четирима работници. Така за трети делото се връща за разглеждане от Апелативния съд в морския град, но само в тази му част.  

Отменените оправдателни присъди са на управителя на „Инекс консулт” Валентин Пенчев и на експерта от същата фирма Виолета Данова. ВКС отменя и отхвърлените предявени срещу тях граждански искове.  

Върховните магистрати потвърдиха ефективната присъда от 3 години затвор на собственика на фирмата „Дигинг” Георги Георгиев, както и 3-годишното условно наказание на техническия ръководител на „Бултранспорт груп“ Пламен Николов.

На 150 000 лева обаче е увеличено обезщетението, които те солидарно трябва да изплатят на всеки от гражданските ищци.   

Прокуратурата ще протестира присъдата по делото за хотел "Вероника"

Потвърждават се оправдателните присъди на инспектора по здраве и безопасност в „Планекс” Валентин Тонев и на техническия ръководител на обекта Мехнур Манав.

11-етажният хотел „Вероника“ в комплекса „Слънчев ден” се срути на 8 април 2015 г. На място загинаха Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, които ръчно къртели носещите колони и рязали арматурите. 

Собственикът на сградата „Международен панаир Пловдив" сключил договор с фирмата „Планекс“, която наела за строително-монтажни работи „Бултранспорт Груп“. Подизпълнителят„Дигинг“ извършвал дейностите по разрушаване. 

Първоначално били направени опити за събаряне на „Вероника“ чрез дърпане на колоните с багер и стоманени въжета. След неуспеха им Георги Георгиев поискал работници ръчно да срежат колоните на партера като обещал бонус от 5 хиляди лева, ако хотелът падне същата вечер. От „Планекс“ издали изрична забрана за това.

На два пъти работниците били извеждани от обекта, но отново се връщали, за да изпълнят поставената задача. Георгиев наблюдавал отблизо с обещанието, че ако зданието започне да пада, ще им даде знак да избягат. Сградата обаче се срутила и затрупала четиримата работници. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини