Прокуратурата погна шофьора на румънския автобус за катастрофата на пътя Русе-Велико Търново

  • 07 август 2022 13:28

  • 2203
  • 4
Прокуратурата погна шофьора на румънския автобус за катастрофата на пътя Русе-Велико Търново
© Булфото (архив)

Шофьорът на румънския автобус, катастрофирал на пътя Русе - Велико Търново е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост заради превишена скорост и неспазване на правилата за движение по пътищата. Това обявиха на брифинг от окръжната прокуратура във Велико Търново.

Шофьорът е турски гражданин и предвид това, че има опасност да се укрие, прокуратурата ще поиска от съда да му бъде наложена мярка задържане под стража за 72 часа. При катастрофата вчера загинаха четирима души - трима румънски и един турски гражданин.

"Цял ден и през нощта продължават да се извършват процесуално-следствени действия от следователите на НСлС с активната подкрепа на следствения отдел на МВР във Велико Търново. Събрани са достатъчно доказателства за вина на лице, което е привлечено към наказателна отговорност. Това е шофьорът на автобуса", каза наблюдаващият прокурор Илиян Благоев от Великотърновската окръжна прокуратура.

Обвинението е за нарушение на Закона за движение по пътищата, че шофьорът не е управлявал МПС-то и се е движел с несъобразена скорост. Ако вината му бъде доказана, законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода.

На този етап няма доказателства за повдигане на обвинение на шофьора на леката кола и той е освободен. Не беше дадена яснота и дали пътната настилка е една от причините за катастрофата, тъй като това също е предмет на разследването.

Намерени са части от устройство, предстои разследващите да определят дали е тахограф и дали съдържа някаква информация. Тепърва ще се изяснява и каква скоростта на автобуса, посочи Бранимира Вергова от НСлС. Проведени са множество действия по разследването, разпитани са и всички пострадали.

Пътни експерти твърдят, че причина за инцидента вероятно е и лошата настилка и липсата на знаци по отсечката, на която катастрофите са ежедневие. Тази сутрин заместник-министърът на транспорта Николай Найденов каза, че компанията превозвач и документите на шофьора са изрядни. Оцелелите румънски туристи са транспортирани към родината си.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2203 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.07 | 16:38

4
Какви знаци какви настилки доказано е че по маршрута е пътувал многократно.
вашето име

2022.08.07 | 14:36

3
карат много бързо, като луди, не се спазват правилата, после пътят им е виновен, пътят в този участък е прав като топола, какъв му е проблемът на този? ами просто е заспал! нощта е за сън!!!!! в 2 часа през нощта там няма движение, сам е на пътя
вашето име

2022.08.07 | 14:35

2
карат много бързо, като луди, не се спазват правилата, после пътят им е виновен, пътят в този участък е прав като топола, какъв му е проблемът на този? ами просто е заспал! нощта е за сън!!!!!

Добави коментар

Водещи новини